Рекордно ниска доходност в 10-годишния сегмент на ДЦК за последните 5 г.

805
Рекордно ниска доходност в 10-годишния сегмент на ДЦК за последните 5 г.

Изключително позитивната оценка, дадена на България от страна международната инвестиционна общност при емитирането на 5-годишните еврооблигации в началото на месеца, беше затвърдена и на днешния аукцион от ключовите за вътрешния пазар на ДЦК местни инвеститори, информират от Министерството на финансите.

При третото преотваряне на приоритетната емисия с оригинален матуритет 10.5 години, беше регистрирано рекордно понижение на доходността, като търсенето превишаваше предлагането близо пет пъти. Проведеният първи аукцион за пласмент на ДЦК на вътрешния пазар, след успешното завръщане на България на международните капиталови пазари, беляза успех в двата ключови индикатори измерващи доверието на инвеститорите – постигната доходност на аукциона и заявен инвеститорски интерес.

Среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 40 млн. лв. е 4.73%. Това е най-ниската доходност отбелязвана в десетгодишния сегмент на бенчмарковата дългова крива от 2007 г. насам. Доходността е значително под средната одобрена доходност от 5.35% на аукциона за същата емисия през месец януари и съответно 4.95% през месец март на настоящата година.

Положителен индикатор е и фактът, че постигната доходност на днешния аукцион бележи забележително намаление спрямо стойността на дългосрочния лихвен процент на България за месец юни 2012 г. – 5.07%. Доходността е по-ниска и от индикативните котировки за емисията на вторичен пазар.

На аукциона беше регистриран и рекорден инвеститорски интерес от изключително широк кръг инвеститори - банки, пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества, доверителни и гаранционни фондове, инвестиционни посредници и др. Заявеният обем поръчки достигна 196.35 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 4.91. Това е най-високият коефициент на покритие при облигациите в десетгодишния матуритетен сегмент от ноември 2010 г. насам.

Най-голям обем ДЦК от емисията придобиха банките – около 50%, следвани от пенсионните фондове – около 38%, доверителни и гаранционни фондове – около 11% и застрахователни дружества – около 1%. След този успешен аукцион общият обем на емисията в обращение достигна 145 млн. лева.

Облигацията е референтна по отношение дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция на България към икономическия и паричен съюз.

Съгласно данните на ЕЦБ за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за юни 2012 г., индикаторът за България е по-нисък от този на десет държави-членки на ЕС, от които 7 членки на Еврозоната. България се движи в едни граници с Латвия и Литва. Постиганата доходност на първичен пазар е по-ниска от тази на последните проведени аукциони за облигациите със сходен матуритет на редица държавни в Европейски съюз и региона - Унгария (7.82%), Испания (6.43%), Италия (5.82%), Литва (5.52%), Латвия (4.75%), Турция (9.7%) и други.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg