Ремонтите по пътищата стартират в края на март

1027
Ремонтите по пътищата стартират в края на март

В края на март - началото на април ще започнат текущите ремонти на републиканските пътища, каза директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” в АПИ инж. Георги Златев за БНТ. Те ще стартират, когато температурата е над 5 градуса и първо ще бъдат ремонтирани участъците с по-голямо натоварено движение и подчерта, че по-устойчиви във времето са едроплощните кърпежи, а най-добрият вариант е цялостното преасфалтиране.

Инж. Златев посочи, че най-много дупки има по старите и най-натоварени участъци - автомагистралите и първокласните пътища, които на се ремонтирани от десетилетия. Като пример той даде отсечката между Вакарел и Ихтиман на АМ „Тракия“, по която се отвориха дупки и започна отстраняването им със студена асфалтова смес. Инж. Златев обясни още, че студената смес издържа между седмица и месец и затова тези ремонти са нетрайни.

Нашето огромно желание е да продължи ремонтът на старите участъци от АМ „Тракия“, включително и между Ихтиман и Вакарел, тъй като това е единственият начин, по който може дълготрайно и качествено да бъдат решени проблемите с неравностите.

В участъците, които са цялостно преасфалтирани, няма проявени дефекти, категорчен е директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура”. Търсим варианти колкото се може повече отсечки да бъдат преасфалтирани, но това е в пряка зависимост с осигурения ни бюджет. Към настоящия момент правим разчети за предстоящите ремонти и ако не успеем цели участъци, то поне тези с най-много дупки, каза още инж. Златев.

Той съобщи още, че на АМ „Хемус“ продължават ремонтите на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. Очаква се в началото на пролетта да бъдат завършени предприетите дейности, с което ще се възобнови нормалното пътуване в двете тръби на съоръженията. Инж. Златев припомни още, че през миналата година са ремонтирани фугите на две мостови съоръжения на АМ „Тракия“ при 15-и и 20-и километър.

По отношение на двете най-опасни отсечки, според статистиката на МВР от републиканската пътна мрежа – Кресненското дефиле и пътя Русе - Велико Търново, инж. Златев подчерта, че преминаването през дефилето няма алтернатива и пътуването през Кресна е неминуемо.

Затова още миналата година е възложен одитен доклад за пътна безопасност и въз основа на него имаме препоръки. Една част от дейностите ще бъдат реализирани сега, а друга в началото на строителния сезон. Всеки, който преминава през Кресна, може да потвърди, че на кръстовищата има знаци, указващи ограничение на скоростта до 50 км/ч.

Според експерта пътят Русе - Велико Търново е предпочитан от товарното движение, от една страна, заради Прохода на Републиката, който е един от най-добре поддържаните проходи, а от друга - заради Дунав мост. Участъкът е с изключително интензивен трафик и в някои отсечки са обособени три ленти, а в други пътят е двулентов.

За съжаление, предприемането на неправилни маневри, недооценяването на възможността за изпреварване предизвиква катастрофи. Единственото решение е изграждането на новия четирилентов път, с който ще се разделят двете посоки на трафика и ще се повиши безопасността, подчерта инж. Златев.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg