Реновират по ПРООН 36 жилищни сгради в 13 общини

541
Реновират по ПРООН 36 жилищни сгради в 13 общини

36 многофамилни жилищни сгради в 13 общини са одобрени за съфинансиране през втората фаза на проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Инициативата се осъществява съвместно от министерството и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Одобрените обекти са в общините Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Свищов, Сливен, Смолян, София.

Покана за участие в конкурса беше отправена към всички 35 общини в България с общински център с население над 30 000 души. Получени бяха 47 проекта от 14 общини.

Предложенията, изпратени от етажните собственици и подкрепени от общините, бяха оценени на конкурсен принцип от комисия с представители на МРРБ, Националното сдружение на общините в Република България и ПРООН. От участие в проекта са отхвърлени 11 предложения, поради несъответствие с административните и технически изисквания за кандидатстване.

Проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” предоставя субсидия в размер на 20% от стойността на строително-ремонтните дейности по отделните жилища и 100% от стойността на обновителните работи по общите части от сградата, които имат отношение към комфортното и безопасно ползване и обитаване – покрив и плоча над сутерен, вход, козирка, фоайе, стълбищна клетка.

По време на първата фаза на проекта през 2007 г. стартира обновяването на пет многофамилни жилищни сгради. Две от тях са в София, а останалите в Благоевград, Бургас и Габрово.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg