Рецесията няма да ни подмине според икономистите

2269
Рецесията няма да ни подмине според икономистите

Пазарът на труда у нас няма да се стабилизира, безработицата ще продължи да се увеличава и през тази година, сочат данни от анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/, представен днес в Националния пресклуб на БТА.

По последни данни на Евростат икономиката в ЕС в края на 2011 г. най-вероятно е навлязла в нова рецесия, пазарът на труда върви надолу, а нивото на европейската безработица вече трайно е 10 процента, посочи Петър Ганев, старши икономист в ИПИ.

Според него, въпреки че икономиката на страната ни все още отбелязва растеж, рецесията няма да ни подмине. Отрицателното движение на европейската икономика ще се отрази на българския пазар на труда и ще бъде усетено у нас през първото тримесечие на годината, смятат анализаторите.

Те посочиха, че безработицата в България е прескочила границата от 12 процента и ще продължи да се увеличава, а младежката безработица вече е преминала 30 процента. Всеки месец в бюрата по труда се записват нови 30-40 хиляди души, от които все по-малко успяват да си намерят работа, коментираха от ИПИ.

Обезпокоително според тях е, че у нас няма отрасли, които да се превърнат в мотор на икономиката - износът, строителството, туризмът и търговията отбелязват спад през първите два месеца на годината. Това неминуемо се отразява и на равнището на безработицата в страната, смятат анализаторите. Следвайки европейския опит, икономистите от ИПИ са на мнение, че усилията на държавата по отношение на заетостта трябва да са насочени към повече гъвкавост, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи.

Институтът за пазарна икономика предлага да се премахне минималната работна заплата, а минималните суми за осигуряване на работниците в различните браншове да се понижат на нивото от 2009 година, съобщи БНР. Според икономистите това няма да намали доходите на работещите.

Институтът предлага още да се премахне класа за прослужено време и в частния бизнес, а не само в държавната администрация, отпадане на възможността да се разпространяват административно колективни трудови договори в различните браншове, премахване на част от "бумащината" по отношение на безопасните условия на труд в нерисковите сектори.

Административното регулиране пречи на бизнеса да освободи ресурса, с който да разкрива работни места, заявиха от Института за пазарна икономика. Основната причина за бедността на хората е безработицата, а не ниските доходи, според икономиста Петър Ганев:

Двама приятели откриват фирма, нямат работници, те са длъжни да назначат управител, който ако осигуряват по правилния начин, трябва да плащат по 300 лева осигуровки. Това е сума, която е една тежест, която би или спряла въобще начинанието на тези предприемачи и би ги пратило в сивия сектор, който е най- честият избор.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg