Reuters: България и Румъния в Шенген, но не сега

840
Reuters: България и Румъния в Шенген, но не сега

България и Румъния са изправени пред ново отлагане в желанието на двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство, след като правителствата от ЕС поискаха повече доказателства за техните антикорупционните усилия.

Вътрешните министри на ЕС заявиха в рамките на среща в Люксембург, че двете страни са изпълнили техническите изисквания за присъединяване към Шенген. Те обаче се съгласиха да изчакат най-малко до септември, преди да решат дали да приемат Румъния и България в Шенгенската зона, носеща името си от селище в Люксембург, където беше подписано споразумение за премахване на граничните проверки в Европа през 1985 г.

"Надяваме се, че през септември ще можем да отнесем въпроса за присъединяването на Румъния и България в Шенген до друго ниво", заяви на пресконференция унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, който беше председател на разговорите.

Нежеланието сред правителствата от ЕС да разширят безграничната зона идва във време, когато враждебността към имигрантите в Европа разгаря дебат за ограниченията на свободното придвижване.

Франция и Италия поискаха в последните месеци промяна на правилата в блока, което би разрешило временно възстановяване на вътрешните граници. Двете страни изтъкнаха притесненията си във връзка с потока от нелегални имигранти, пресичащи Средиземно море, за да избягат от насилието в Северна Африка и Близкия изток.

Някои правителства от ЕС посочват, че корупцията в Румъния и България също представлява риск за сигурността и искат да видят доклад на Европейската комисия (ЕК) за подобряване на дейността на техните съдебни системи, преди да решат дали да ги приемат в Шенген. "Някои страни-членки, например Германия, показаха много ясно, че няма да подкрепят разширяването на Шенген, ако докладът е негативен", заяви европейски дипломат.

Румъния и България се опитват да убедят партньорите си от ЕС, че съдебните реформи носят необходимите резултати, откакто двете страни се присъединиха към блока през 2007 г. Мониторинговите доклади на ЕК редовно съдържат силни критики към двете страни, които се надяваха да се присъединят към Шенген през март 2011 г.

"Твърде рано е да се вземе решение сега и може да отнеме известно време преди да сме в позицията да го направим", заяви холандският министър на имиграцията Герд Леерс в Люксембург. "Шенгенската система се основава на взаимно доверие. Молим новите страни ефективно да пазят нашите общи граници", допълни той.

Двете страни, разположени на Черно море, се намират на важни маршрути за нелегалния трафик на хора и търговията с наркотици и оръжия. И Румъния и България настояват, че правят всичко по силите си, за да се справят със злоупотребите. "Бих бил по-спокоен, ако средиземноморската граница на Шенген беше толкова добре охранявана, както България и Румъния охраняват черноморската си граница", заяви българският представител в Европейския парламент от управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ, Андрей Ковачев.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg