Ревизоро: Никой никога няма да стигне до истината за източването по САПАРД

417
Ревизоро: Никой никога няма да стигне до истината за източването по САПАРД

Никога не съм казвал и няма да кажа кой е Дебелия, но съм щастлив, че Георги Кадиев е тук, защото той казва, че Асенов не е Дебелия и това е прекрасно, снема отговорността от него и той ще каже кой е Дебелия. Това заяви бившият директор на Агенция "Митници" Емил Димитров-Ревизоро, цитиран от Би Ти Ви.

Според СРС-ата за мен Дебелия е служител в митниците. За мен Иван Иванов е зам.-директор на НСБОП, офицер от МВР и заради това го разследва и военна прокуратура, и ако за Кадиев той е бизнесмен, това си е негов личен проблем, коментира Димитров.

На въпрос какво означава изразът "не му излизат насрещните проверки", Ревизоро коментира така. „По линия на международното сътрудничество митническата администрация има възможност да обменя документи. В България един голям брой фирми, близки до управляващата коалиция, започнаха да източват пари по САПАРД и други програми. Когато те поръчват част от тези суми и ги усвояват, те знаят, че ще се купят машини и съоръжения, оборудване, за част от този транш с пари, които са усвоили за примерно един милион.

Те обаче купуват машини и съоръжения втора употреба за половин милион. Прибират един милион и те знаят, че са си взели. Част от този кръг в един момент разбра, че освен това, което те знаят, че са си взели от тези проекти, тоест, фактурирали са го с фактури за 1 милион, а знаят, че струва половин, разбраха, че тези, които са им доставяли стоката, са всъщност на много по-малки цени.

Никой никога няма да ви го потвърди, никой никога няма да каже кой е Дебелия, никой няма да стигне до истината. Кръг от бизнеса прецени, че освен, че те са успели да вземат пари от Европа и да спечелят нещо, тези, които са им посредници и са закупили апаратурата, също са спечелили и използваха механизма на "насрещните проверки", за да се направи запитване в Европа колко е фактически стойността на определен кръг поръчки, машини и оборудване и когато това дойде в България, тези "насрещни проверки", всички се стъписаха и прецениха да не реализират и да не подават тази информация”, посочи Димитров.

Той допълни, че "насрещни проверки не се правят само по линия на ДДС, а се правят по линия на международното сътрудничество и се правят за инвестиционно оборудване, което е закупено по международни проекти и е фактурирано".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg