Рейтингът ни от S&P поевтинява с 15 000 евро

766
Рейтингът ни от S&P поевтинява с 15 000 евро

Правителството упълномощи вицепремиера и министър на финансите да подпише необходимите документи за продължаване на действието на споразумението между България и рейтинговата агенция Standard&Poor`s до края на 2013 г., както и за промяна на някои от съществуващите условия в него. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Промените се отнасят до намаляване на годишната такса за наблюдение с 15 хил. евро – от 75 000 на 60 000 евро.

Одобрява се и нова ценова листа за присъждане и възстановяване на кредитен рейтинг на суверенни емитенти като част от споразумението, в която таксите при евентуални емисии на средносрочни дългови книжа за нерегулярен емитент на международните капиталови пазари също са по-ниски. Останалите параметри по споразумението не се променят.

Решението за промяна на споразумението с рейтинговата агенция е взето след обстоен анализ и преценка на целесъобразността на разходите за извършване на такива услуги. След направената оценка и в контекста на усилията за намаляване на публичните разходи, бяха предприети действия за намаляване на разходите по присъждане на държавен рейтинг.

Кредитният рейтинг на дадена държава представлява обективна и независима външна оценка, базираща се на определена методология, който отразява цялостната оценка на икономическата и политическата ситуация на дадена страна. Използва се като база за сравнение сред инвеститорската общност и за тяхното разграничаване.

Към момента България поддържа договорни отношения с две рейтингови агенции – Moody`s и Standard&Poor`s. Необходимите средства за плащане на таксите за държавни кредитни рейтинги са предвидени в Закона за държавния бюджет за тази година. По този начин са обезпечени нуждите на страната от кредитни рейтинги, присъдени от международно признати агенции, което е основно условие за осигуряване на достъпа на страната ни до капиталовите пазари.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg