Режим на тока няма да има, обеща икономическият ни министър

367
Режим на тока няма да има, обеща икономическият ни министър

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров коментира проблемите около енергийната система на страната, очакванията за посещението на президента на Русия Путин и готвените протести на металурзите от комбината “Кремиковци”.

Той заяви, че износът на електроенергия е спрян, за да бъде избегнат режим на тока. Според него кризата е следствие от затварянето на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ “Козлодуй”, които до този момент успешно са покривали енергийния дефицит на Балканите.

Димитров счита, че това е проблем колкото на България, толкова и на ЕС, защото решението за спирането на реакторите е било политическо, а не икономически обосновано, информира БНТ.

Министър Димитров коментира и очакванията за сключване на икономически споразумения по време на визитата на руския президент Путин у нас. Той съобщи, че се очаква през август да стартира изграждането на АЕЦ “Белене”. Срокът за пуск на 1-вия блок е 2013 г., а за 2-рия - 2014 г. Финансирането е с европейски кредити и няма участие на руски частни капитали.

На въпрос за проекта “Южен поток” Димитров отговори, че се водят преговори и се полагат усилия интересите на държавата да бъдат защитени по най-добрия начин.

Петър Димитров съобщи, че едногодишното закъснение за изграждане на сероочистващите инсталации на “Марица - изток” е по вина на японската компания - изпълнител. Вероятно ще бъдат наложени санкции от МОСВ и Европейската комисия, но до затваряне на предприятието няма да се стигне.

По повод готвените протести на металурзите в комбината “Кремиковци” министър Димитров заяви, че изцяло подкрепя исканията им. Той е сигнализирал АП и АСП за нарушения на приватизационния договор от страна на собственика.

Министърът заяви, че в комбината в момента действа схема за неговото източване, като всеки месец от предприятието се отклоняват 15 - 20 млн. лв. Според него трябва да бъде защитено “чисто, но живо Кремиковци”. Димитров се съгласи, че е редно собственикът Прамод Митал да бъде отстранен, ако продължава да нарушава договореностите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg