Резултатите от направените изследвания на пшеницата я определят с добро качество

642
Резултатите от направените изследвания на пшеницата я определят с добро качество

Резултатите от направените към момента изследвания очертават пшеницата да е с качество, достатъчно удовлетворително за изискванията на зърнопреработката и хлебопроизводството, заяви д-р Злати Златев, изп. директор на Националната служба по зърното и фуражите. Това стана ясно по време на редовното заседание на Консултативния съвет по зърно, проведено днес в Министерство на земеделието и продоволствието.

Към момента са взети 823 проби за 693 859 тона пшеница, което е около 30% от очакваното производство на пшеница от реколта 2007, като са анализирани 60%, необходими за получаване на пълна информация за качеството на пшеницата. Влагата на зърното се движи в диапазон от 7. 6% - 13. 3%. Стойностите на добив на за мокър глутен варират от 16 до 38%, което е добър показател за разлика от предишните години.

Повредата от житна дървеница варира в диапазона 0.1 – 2.0. по високи стойности се наблюдават в област Русе и Разград. Дефектирането от покълване е под 1%, което не е висока стойност за този вид повреда.

По данни на Национална служба по зърното и фуражите, общото изнесено и изпратено количество пшеница от началото на настоящата година възлиза на 47 283 тона. Към 24 юли 2007 г. няма експорт на пшеница от реколта 2007 г.

278 209 дка са одобрените при полска инспекция площи с пшеница, а при ечемика – 38 167 дка. Семената са с изключително добри показатели. Очакваните количества са в рамките нормалното – 77 657 тона от пшеница и 10 689 тона ечемик, каза пред членовете на Консултативния съвет изп. директор на Изпълнителна агенция по Сортоизпитване, апробация и семеконтрол - Невена Иванова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg