РискМонитор: Проституцията не може да е свободна професия

1316
РискМонитор: Проституцията не може да е свободна професия

България е между 3-то и 5-то място в Европа по разпространение на проститутки. Това съобщи Стефан Попов, ръководител на изследователския екип на фондация "РискМонитор".

У нас проституцията е извънредно разпространена, по всяка вероятност над средните нива в Европа. Тя обаче не е и не може да бъде "свободна професия", тъй като се управлява в над 90 % от криминални мрежи. В много отношения България може да се конкурира с Русия и Украйна. Екипът на фондация прави извод, че у нас не е възможно да се провежда публична политика, защото решаването на проблема с проституцията минава през решаването на проблема с криминализацията.

Дори да се легализира, драматичен ефект за икономиката или бюджета няма да има. А и повечето проституиращи са против "да излязат на светло" на трудовия пазар. Макар вече да има предвиден патентен данък, единици са тези, които го плащат. Стратегическата препоръка към публичната политика, според "РискМонитор" трябва да включва откъсването на проституцията от властта и от управлението и в схемата на организирани криминални мрежи.

Препоръките към изпълнителната власт се отнасят до преустановяване на наказателното преследване на проституиращите лица за безделничество, обучение на полицейските служители в промяна на отношението към проституиращите като към престъпници, дефиниране на противодействието на сводничеството и експлоатацията на проституиращите като основен приоритет. Данните на МВР за 2010-та г. отчитат 1326 проституиращи. В докладите на НПО - тата обаче те са между 5 и 8 хиляди. Около 80 % от тях са в най-ниския слой на проституцията - уличната. Тарифите на улицата са между 10 и 30 лв.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg