Рисковият инвестиционен фонд NEVEQ инвестира у нас

608
Рисковият инвестиционен фонд NEVEQ, фокусиран върху ИТ компании в Югоизточна Европа ще вложи 5 млн. долара в българо-американската компания FinAnalytica, съобщиха от фонда.

Фирмата разработва аналитичен софтуер за инвестиционни и рискови фондове. В основата на аналитичния софтуер Cognity е статистически модел, патентован от българския проф. Светлозар Рачев. Чрез него се събират и обработват финансови данни и показатели от различни източници. След това софтуерът прави цялостна оценка на риска и помага за оптимизирането му.

С инвестициите си NEVEQ придобива близо 50 процента от FinAnalytica. В момента фирмата има два екипа - в София и в Ню Йорк. С допълнителната инвестиция ще бъдат открити и представителства в Лондон и Цюрих.

NEVEQ започна дейността си през юни този година с капитал от 22.5 млн. евро. 40 на сто от капитала на NEVEQ е привлечен от американски инвеститори, 20 на сто от швейцарски, 20 на сто от Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалите акционери са български и австрийски частни инвеститори.

В началото на 2008 година фондът ще завърши втория кръг от набиране на капитал и ще удвои портфейла си до 40 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg