Родители с данъчни облекчения ще получават от работодателя си възстановените суми

81935
За първи път през тази година родителите, ползващи данъчни облекчения, ще могат да получат възстановените суми от данъци от своя работодател, без да се налага да подават данъчни заявления за това в офисите на Национална агенция по приходите /НАП/, съобщиха от БТА.

Това каза днес пред медиите изпълнителният директор на НАП Мария Мургина, цитирана от информационната агенция.

Всички, работещи на трудов договор родители, могат да подадат необходимите документи до края на 2007 г. в счетоводството на работодателя си, счетоводителят ще преизчисли годишния данък за доходите на родителя и ще му възстанови сумата до края на януари 2008 г., обясни експертът от НАП Евгения Попова.

Документите, които трябва да бъдат представени, са декларация по образец за ползване на данъчно облекчение за деца и писмена декларация от другия родител, че няма да ползва облекчението за 2007 г.

Документите могат да бъдат разпечатани от интернет страницата на НАП - www.nap.bg, или да бъдат взети от клоновете на НАП. Срокът за подаване на декларациите вече тече - от 30 ноември до 31 декември 2007 г., посочи Попова.

Ако семействата се откажат от тази възможност за данъчно облекчение, те ще могат да ползват данъчното облекчение както досега - с подаване на годишната данъчна декларация, срокът за което е до 30 април 2008 г., уточниха от НАП. Подаването на такава декларация остава задължително за всички граждани, получили доходи, различни от заплатата им по трудов договор, напомни Мургина.

Според предвиденото в закона за данъците на физическите лица сумата от годишните данъчни основи се намалява с 420 лв. за родител с едно ненавършило пълнолетие дете, с 840 лв. за родител с две деца и с 1260 лв. за родител с три и повече непълнолетни деца. Така, ако на родител брутното месечно възнаграждение възлиза на 460 лв., то сумата, която ще му бъде възстановена от данъци, ще бъде приблизително 90 лв., посочиха от НАП.

От данъчното облекчение за деца могат да се ползват и родители, чиито деца са родени или навършили 18 години през 2007 г, уточниха още експертите. Когато родителите не са сключили брак, данъчното облекчение може да се ползва само от майката, но ако бащата е припознал детето - по избор на един от двамата родители, предвижда законът.

Родителите може да се договорят кой от двамата да получи данъчното облекчение, като практиката е това да направи родителят с по-високи доходи, каза Евгения Попова.

От данъчно облекчение могат да се възползват и роднини и близки на дете, ако то е настанено за отглеждане при тях за период по-дълъг от шест месеца, а също и приемни родители. Задължително е обаче децата, за които се ползват облекчения, да са български граждани или чужденци, получили статут на бежанци, уточниха от НАП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg