Родният бизнес започва да излиза на чужди пазари

524

Докато преди няколко години нашата икономика разчиташе на чужди инвестиции, сега вече българските компании започнаха да да търсят възможности за развитие и на други пазари. Това каза Илиян Василев - председател на "Делойт и Туш - България", цитиран от БТА.

Фирмата, която днес отбелязва 15 години от създаването си, е част от световната компания за одит и финансови консултации "Делойт и Туш".

След влизането ни в ЕС на страната е нужна нова цел и това може да бъде придвижването ни от последното място по доходи в Европа, каза Илиян Василев.

В българското поделение на "Делойт" вече работят повече от 200 души. Възходът на фирмата е пряко свързан с ръста на българската икономика, посочи Борислав Стратев - съдружник на "Делойт", и добави, че новият офис на фирмата вече е доста натоварен и ще трябва да се търсят алтернативи за развитие.

Илиян Василев подчерта, че икономиката на страната ще продължи да се развива с добри темпове. Много от мениджърите разбират, че методите за управление на фирмите от времето на прехода вече са изчерпани, и търсят нови възможности. Част от тях осъзнават, че консултантските услуги не са разход, а инвестиция, добави той.

Основен проблем пред икономиката е липсата на добре подготвени кадри. Фирмите постепенно осъзнават, че освен намаляването на разходите за енергия, е нужно и да привличат и добри специалисти, които сега учат или работят в чужбина, добави Борислав Стратев.

"Делойт" обслужва предимно големи чужди компании, но делът на българските фирми се увеличава, каза Силвия Пенева - един от създателите на фирмата у нас през 1992 година. В някои области на финансовите услуги те вече са половината от клиентите.

"Делойт-България" работи и с по-малки фирми, стига те да имат потенциал за растеж. Възможно е скоро да започне да обслужва и футболни клубове, добави Борислав Стратев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg