В магазините масово спекулират с цените на месото месец преди Великден – те скачат двойно от фермата до обектите.

Това заяви пред вестник „Монитор“ председателят на асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов.

По думите му потребителите биват заблуждаване, че купуват местно производство, а всъщност получават месо от чужбина.

„Все още нямаме готови агнета, нека покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа“, настояват от организацията.

Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сочат, че изкупната цена на килограм живо тегло от фермите е между 5 - 5.50 лв. без ДДС на едро. На дребно пък тя върви от 6 до 8 лв./ кг, в зависимост от региона и големината на агнето.

Справка в брошура на една от веригите разкрива, че за килограм агнешка предна четвъртина ще броим 18.99 лв, ако пък предпочитаме да закупим задна четвърт, то цената скача с още 1 лв/кг.

През тази година самите производители претендират за малко по-високи изкупни цени заради поскъпването на фуражите и трудната година. Въпреки това, те смятат, че за спекула може да се приема цена по-висока от 15 лв/кг.

Тази компания отглежда месо в космосаНякой ден хората ще ядат месо, отгледано в космоса, като това може да се случи доста по-скоро, отколкото си мислите

По отношение на нерегламентирания внос Синапов коментира, че на 1 000 български заклани агнета се продават 10 000 вносни и нискокачествени. Печатът върху месото не може да бъде ориентир за неговото качество и произход.

Българското месо изглежда свежо и по-розово и единствено по външния вид може да се различи от вносното. Рискът при покупка от магазинната мрежа остава висок заради занижения контрол по митниците, твърди браншовикът.

За да се избегне спекулирането с произхода на месото, е решено да се издаде заповед на агенцията за безопасност по храните за контрол на вноса на агнета от страни в Европейския съюз. Месото, което пристига у нас, трябва да се изследва от БАБХ.

„В момента цената на качествените агнета в Румъния е по-висока, отколкото в България, така че пристигащите у нас са нискочествени и дълбоко замразени“, подчерта председателят на Асоциацията на животновъдите, като призова потребителите да пазаруват от директно от българските ферми.

Това ще стана възможно след въвеждането на нов регламент, според който преди продажба ще се осъществява ветеринарен контрол.