Росен Плевнелиев: Приключваме с програма ФАР

707
Росен Плевнелиев: Приключваме с програма ФАР

Вече 10 година се упражняваме по програма ФАР, а ние отдавна трябваше да усвояваме средства по оперативна програма „ Транспорт". Освен пълния анализ на програмата, на 24 септември ние очакваме работна група от ЕК, за да може да се затвори програмата ФАР, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред БНР.

От две години тя е замразена и се изплаща от държавния бюджет. 210 договора ще бъдат преразгледани, за да може да се приключи въпросът с тези висящи 133 млн. евро. Нередностите и безобразието по тези проекти са в големи размери, поясни той. 32 млн. ще бъдат върнати на Брюксел, но не директно от бюджета, а при следващи плащания, поясни той. Когато заминахме за Брюксел знаехме, че се толерира откритостта.

НАПИ беше абсолютен приоритет и тя е нужна, за да продължим нататък. Комисарите бяха учудени, че българските министри говорят помежду си, защото при предишни срещи с правителството на Тройната коалиция това не се случвало, допълни Плевнелиев. Ако не променим подхода си към Брюксел, ние няма да успеем. До сега, когато български министри са ходили в Брюксел не са си говорили и взаимно са се блокирали,подчерта отново Плевнелиев.

Тази седмица ще обявим сроковете, както за магистрала „Тракия" , така и по други проекти по ОП „Транспорт". Ще обявим сроковете за тръжни процедури, изпълнител и изпълнение, поясни той. Има работна група „ Магистрали", която работи по магистрала „Тракия". Освен, че нямаме разрешение за строеж за нея и денонощно ще трябва да работим, за да получим разрешение до февруари. Вече 24 години се говори за нея, а не са уточнения техническите подробности, поясни той. До сега НАПИ е работила компромисно по Хаинбоаз, заяви той.

Програма ФАР трябва да приключи, за да се реши съдбата на висящите 133 млн. евро. По ИСПА имаме стратегия. Но имаме критични проекти, сред които е водният проект в Русе. По ИСПА рискове за държавата са между 350 млн. и 500 млн. евро. По нея рискови проекти са Дуна вмост 2 и други. Колегите ни в Брюксел ни увериха, че може да получим удължаване на сроковете, но искат да се преборим проект по проект за спазване на сроковете. Според Плевнелиев дори да е сменен ръководният състав в някои институции, експерти на средно ниво години наред са работили непрозрачно.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg