Роумингът пада на цената на вътрешните разговори

701
Роумингът пада на цената на вътрешните разговори

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължи трите мобилни оператора да намалят цените на едро за входящи международни гласови повиквания.

С Решение № 320 от 24 март 2011г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) наложи на „Мобилтел" ЕАД, „Космо България Мобайл" ЕАД и „Българска телекомуникационна компания" АД задължение за прилагане на цена за терминиране на входящи международни гласови повиквания в размер на 0.13 лв./мин., считано от 01.04.2011 г.

По този начин се постига намаляване на цените на едро за международни повиквания до нивото на тарифите за терминиране в национални мрежи.

Извършеният от регулатора икономически анализ показа наличието на конкурентни проблеми, изразяващи се основно в прилагане на прекалено високи цени за терминиране на международни повиквания спрямо цените за терминиране на национални повиквания.

Тъй като не са налице валидни основания за разлика в тарифите и предвид обстоятелството, че установеното пазарно поведение на операторите е в разрез с европейската регулаторната рамка, комисията взе решение за въвеждане на регулация и на тези цени, каквато е практиката в Европейския съюз.

Наложените ценови ограничения имат за цел да предотвратят потенциални конкурентни проблеми на съответния пазара, до приемането на втория кръг анализи и оценка на съответните пазари на терминиране на гласови повиквания в индивидуални мобилни мрежи.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg