Ройтерс: България емитира облигации за 2 млрд. евро

1586
Ройтерс: България емитира облигации за 2 млрд. евро

България е избрала четири големи банки, които да ръководят процеса по издаването на облигации на международните пазари за около 2 млрд. евро (2.17 млрд. долара), пише Ройтерс, като се позовава на два независими източника.

По-рано този месец страната ни повиши тавана на дълга, който може да поема тази година, до 10 млрд. лв. До този момент страната ни е емитирала дълг за 1.2 млрд. лв. на вътрешния пазар.

„България избра същите четири банки, които ръководиха и предходната емисия облигации от 2016 г.“, каза един от източниците на Ройтерс.


„Продажбата на облигациите може да се осъществи най-рано през май, като размерът, падежът и графикът ще зависят от пазарните условия", посочва още той.

„Готвим се да поемем нов дълг“, заяви финансовият министър Владислав Горанов преди дни по bTV. 

“Предпочитам да имаме достатъчно ликвидни буфери в бюджета, така че да сме сигурни, че всички разходи и основно разходите за здравеопазване, пенсиите на хората, армията, полицията и учителите са гарантирани“, отбеляза той.

Световната банка очаква 3.7% спад на БВП на България за 2020 г.Ограничените мерки в подкрепа на местния бизнес може да удължат възстановяването в реалната икономика, казват от финансовата институция

Икономистът Лъчезар Богданов посочи във Facebook, че към момента фискалната позиция на България изглежда благоприятна и емисията би трябвало да получи добри условия, най-малкото защото:

- За 2019 г. България е страната с втори най-нисък държавен дълг в ЕС (след Естония) от 20,4% от БВП, и на трето място по размер на бюджетния излишък (2,1% от БВП) – след Дания и Люксембург, но с по-висок излишък от Германия и Холандия.

- Държавният дълг устойчиво намалява след 2016 г. от 29,3% до 20,4% от БВП, което отразява както бюджетните излишъци, така и номиналния растеж на БВП. В четири поредни години България има бюджетен излишък на начислена основа.

- Към момента на международните пазари в обращение са емисии на български облигации за около 6.6 млрд. евро, или под 11% от БВП, с очаквани падежи между 2022 и 2035 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg