Ройтерс: България се обръща към pr агенции, за да промени имиджа си

499
Ройтерс: България се обръща към pr агенции, за да промени имиджа си

За яд на членовете от Европейската комисия новоприетата България отвърна на критиката на ЕС за организираната престъпност и корупцията, като нае пиар компании от САЩ и Австрия, които да променят нейния имидж, посочва агенция "Ройтерс".

През декември миналата година българското правителство е подписало договор за 1.87 милиона лева (1.53 милиона долара) от парите на данъкоплатците с австрийската компания "Хохегер Комуникационсбератунг", показват данни от официалния уебсайта на Агенцията за обществени поръчки. Задачата й включва "провеждане на кампания за укрепване на положителния имидж на България в Европейския съюз".

Идната седмица Европейската комисия вероятно ще лиши България от около 500 милиона евро от европейските фондове и ще предупреди София, че може да изгуби бъдещи помощи, ако не се бори по-ефикасно срещу корупцията и организираната престъпност, твърдят източници от ЕС. Според австрийската компания тя е спечелила договора за pr в конкурентен търг и е организирала, а в някои случаи платила, на европейски журналисти да посетят София и интервюират премиера Сергей Станишев и други правителствени служители.

"Задачата на "Хохегер" по отношение на българското правителство включва цялостни комуникационни услуги за Република България. Обхватът на консултантските ни услуги е в засилване на комуникацията и отношенията с медиите", заяви Мартин Йеневайн, представител на компанията. Компанията "Хохегер" е свързана с базираната в САЩ pr консултантска компания "Бърсън-Марстелър", от която заявиха, че са свършили в Брюксел малко работа за българското правителство, според договор, насочен предимно към "сближаване" с журналистите.

Робърт Мак, директорът на компанията в Брюксел, каза, че една от техните услуги е била да уредят медийни срещи за Рейчъл Еренфелд, директор на базирания в Ню Йорк Американски център за демокрация и автор на статии, в които пише, че Европейската комисия се отнася несправедливо към България. Еренфелд посети България през май по покана на Станишев, за да направи "независимо проучване за усилията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията", както го определя самата тя в статия, публикувана във "Вашингтон Таймс". "Наказването на България би имало обратен ефект", е нейното заключение, посочва информационната агенция.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg