Ройтерс: ЕК забрани на 4 български агенции да боравят с еврофондовете

888
Ройтерс: ЕК забрани на 4 български агенции да боравят с еврофондовете

Европейската комисия забрани на четири български агенции да усвояват средства от ЕС заради корупция, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми. Това става ясно от проектодокумент на комисията, цитиран от Ройтерс.

Според доклада за усвояването на еврофондовете в най-бедния член на ЕС, с който Ройтерс разполага: „Корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност изострят тези проблеми в капацитета на администрацията и съдебната система“.

„Необходими са спешни действия, защото крайните срокове за някои от сумите приближават, след което България ще изгуби тези средства“, се казва в проектодокумента, който може да претърпи поправки преди ЕК да го приеме следващата сряда.

Вчера БНТ съобщи, че ЕК ще отнеме правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР. Става дума за Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите.

Припомняме, че в три български министерства има Изпълнителни агенции по програма ФАР – Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката и енергетиката, министерство на регионалното развитие и благоустройството. В правомощията им е изпълнение и управление на проектите по предприсъединителната програма. Тези агенции играят ролата на Разплащателни агенции при усвояване на парите по оперативните програми, с които България усвоява евросредства като член на Европейския съюз.

Четвъртата разплащателна агенция е Фонд “Земеделие“, през който се извършват плащанията по предприсъединителната програма САПАРД и Програмата за развитие на селските райони, по която България има да усвоява почти 4 млрд. евро до 2013 г. Българското министерство на финансите дава финално одобрение за всички разплащания, които се извършват от четирите агенции. Общата сума на евросредствата за България в периода 2007-2013 г. е почти 12 млрд. евро.

С отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия. Това ще става чрез механизъм, представен от нея. България все още не е приключила усвояването на средствата по предприсъединителните програми ФАР, САПАРД, ИСПА. Над 600 млн. евро от неусвоените средства вече са блокирани от Европейската комисия.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg