Ройтерс: Розовата долина - от пушките до розите

3223
Ройтерс: Розовата долина - от пушките до розите

Точно когато слънцето започва да блести през леката мъгла, забулваща Стара планина, стотици селяни излизат в полетата, засети с розови храсти, за да берат техните свежи цветни пъпки, все още покрити с роса.

Тяхната спокойна долина в Централна България през последните години разцъфтя, тъй като парите на ЕС и общия бум на биологични козметични продукти, съдържащи розово масло, помогна да се съживи това старо народно производство, коментира днес Ройтерс. Даващият поминък на бедния край, известен десетилетия като място за производство на автомати АК-47, известният с името "Розова долина" район, е източник на известните в Япония малки капсули с розово масло, както и на нежните аромати в терапевтични козметични кремове, продавани в Европа. Той също дава на България шанса да показва своята красива природа като държава, която се бори с организираната престъпност и увеличаващата се корупция и има потенциал да привлича природосъобразно живеещи туристи.

България, която годишно произвежда приблизително 2 тона годишно розово масло, е вторият най-голям производител на розово масло след Турция. Но надпреварата на селяните със слънцето, за да събират влажните розови цветчета, от които се произвежда това масло, става все по-бърза, тъй като, според тях, промените в климата правят долината по-суха и по-гореща.

"Розите обичат студени нощи, утринна роса и топли дни през пролетта", обяснява Недко Недков, който ръководи научния институт за розите и розовото масло в Казанлък. "Това ги поставя под стрес и те произвеждат розово масло под стрес. Колкото повече стрес, толкова повече масло. "Сега обаче няма достатъчно роса, понякога няма въобще. Розите стават твърде тънки“. Българското розово масло, чийто силен аромат влиза в състава на най нежните парфюми на света - марки като "Кашарел" и "Диор", се счита от мнозина в козметичната индустрия като най-доброто на света и струва повече от 6 000 евро килограма.

Всяка пролет стотици селяни взимат дебели найлонови торби, пълни със свежи розови пъпки, натоварват ги в камиони, които бързо доставят розите на дестилационните фабрики. Розите се топят в големи казани с вода и се варят часове. Четири хиляди листенца дават 1 кг от скъпоценното масло. Според Недков през 80-те и 90-те години заради по-хладния климат са се получавали годишно близо 2 800 кг. „Тези храсти са нашите деца. Влагаме много надежда в тях", каза от своя страна 38-годишната Айтен Топалова, която притежава малко поле край Казанлък - столицата на района, известен като "Розова долина". Топлият бриз носи аромата на рози и лайка от близките полета, където тя бере цветчетата от бодливите храсти малко след росата. Докато още розите са в големите казани, където се ваят, изпускайки миризма която първоначално е остра и после пак става сладка по време на дестилационния процес продавачите вече договарят цените.

"Ние внасяме розово масло от България вече от 60 години, каза Йошикуни Ямамото, който ръководи "Yamamoto Perfumery Co", която внася розово масло, за да произвежда малките капсулки с есенцията, която се поглъща. "Японците много се грижат за миризмата на тялото си. Те поглъщат една капсула и после цяла седмица ухаят на рози", казва той и добавя, че дори и възглавниците им миришат. Освен в състава на парфюми за обогатяването им, розовото масло е популярно и в козметичната индустрия, особено ако розите са расли екологично.

Марки като екологичната германска "Д-р Хаушка" се осланят на техните терапевтични свойства. Замърсяването на околната среда прави кожата на хората по-чувствителна, а техните продукти с розово масло я успокояват. Козметичната компания не може да даде научно обяснение, с което да се потвърди този факт, но други подобни на нея също казват, че розовото масло има антисептично действие и помага за омекотяване на кожата. Дневният крем на д-р Хаушка, който е на пазара от 1967 г. има почитатели сред звезди като Мадона и Джулия Робъртс. Компанията поощрява фермери от Афганистан да садят рози вместо мак.
"Ние обработваме масло от различни страни. Както уиски", казва ръководителят на германската козметична компания и добавя, че суровината от Афганистан е много обещаваща.

По време на комунизма Розовата долина бе дом на българската оръжейна индустрия и там се произвеждаха бойните автомати на руския блок AK-47 (Калашников). От 1989 г. приватизираният в момента оръжеен завод "Арсенал", в който работят 5 000 души, спечели търг за доставки за иракската армия на леки картечници и прави оръжия, които са отговарящи на изискванията на НАТО, към който България се присъедини през 2004 г. Поръчките обаче не могат да достигнат нивата на производство от комунистическата ера, казват ръководители на предприятието.

Може би розите са бъдещето на долината. С нейните ухаещи полета и идилична природа, пръснати тук там стада кози и гробници от времето на древната тракийска цивилизация, Розовата долина може да стане популярна туристическа дестинация. Както френската област Прованс с нейните обширни лавандулови полета, Розовата долина може да привлича зажаднели за нежни пейзажи и уединение пътници. Местните жители обаче са загрижени бумът на строителство за туристическата индустрия да не опустоши долината, както наскоро стана с морските и ски курортите. Унищожаването на околната среда от строителство е станало бич за икономическото развитие на страната като корупцията, мътните сделки и липсата на контрол.

"Аз не искам България да се замрази, но вие виждате какво стана в Банско и Слънчев бряг", каза Филип Лисичаров, който идва от околностите на Казанлък, коментирайки популярните български курорти, натъпкани с бетонни хотели. Парадоксално е, но традиционното семейно селско стопанство може да е решение за фермери, които се нуждаят от работа в краткосрочен план. Топлото време и намаляването на дъждовете означава, че свежите пъпки трябва да бъдат брани по-бързо отпреди. За един сезон са необходими повече от 5 000 берачи.

"Няма достатъчно берачи, работниците предпочитат да отидат да работят в Германия или Франция. Малките фермери могат да използват своите семейства за розобер", казва Лисичаров. Чужди инвестиции също могат да се окажат решение. Официални лица от френския град Грас, в който има много предприятия на световната парфюмерийна индустрия, посетиха Казанлък през юни, за да обсъждат проекти и потенциални планове на френски инвеститори да купуват земеделска земя. Кметът на Казанлък също се надява да направи увеселителен парк, посветен на розовото масло, за да привличат туристи.

За момента Розовата долина показва по-меката страна на една държава, чиято корупция и организирана престъпност ще бъдат оценени в мониторинговия доклад на Европейската комисия по-късно този месец. "В България има две различни общества. Едното, което ще бъде субект на този доклад, и това тук", каза представителят на ЕП Туун Стрепел.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg