Румъния и България подписаха декларация за присъединяване към Шенгенското пространство

571
Румъния и България подписаха декларация за присъединяване към Шенгенското пространство

В документа двете страни определят март 2011 година за своя обща цел за пълноправно членство в Шенген, съобщават от Министерството на външните работи.

След церемонията пред представители на медиите еврокомисарят Франко Фратини потвърди, че България се справя отлично през първата година като пълноправен член на ЕС. Той оцени високо приноса на министър Петков за координацията на работата на МВР, утвърдила страната ни като стабилизиращ фактор на Балканите, за сигурността на Черноморския регион и за ограничаването на трафика на наркотици

Потвърждавайки своята решимост да споделят общата си отговорност за укрепване на зоната за свобода, сигурност и правосъдие и заинтересовани от засилването на българо-румънското сътрудничество в областта на вътрешните работи и добавянето на нови измерения в специфичното сътрудничество, необходимо за подготовката на двете страни за присъединяване към Шенгенското пространство, България и Румъния определят март 2011 година за своя обща цел за пълноправно членство – е записано в документа.

На базата на декларацията двете държави ще си взаимодействат тясно в подготвителната работа по интегрирането в Шенгенското пространство. Те ще координират дейността си при провеждането на мисиите за оценка и взаимно ще се уведомяват за всички важни обстоятелства, свързани с подготовката за пълно прилагане на Шенгенското законодателство.

Ще осъществяват тясно взаимодействие с настоящото Словенско, предстоящото Френско и със следващите председателства на Европейския съюз за прилагане на многогодишната работна програма на работните групи по оценка по Шенген. Подписи под документа положиха министър Румен Петков и колегата му Кристиан Давид, министър на вътрешните работи и административната реформа на Румъния.

Декларацията е израз на традиционно добрите отношения между България и Румъния, заяви на церемонията министър Петков. Заедно се присъединихме към Европейския съюз и се надявам заедно да се присъединим и към Шенгенското пространство през 2011 година.

Съвместната декларация е важна стъпка в процеса на присъединяване. Щастлив съм, че подписването се извърши в присъствието заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по свобода, сигурност и правосъдие на Франко Фратини и на председателя на правосъдието и вътрешните работи в момента Драгутин Мате. Убеден съм, че в рамките на словенското председателство с моя приятел Драго и с нашите екипи ще успеем да изградим многогодишна програма за провеждане на оценка по Шенген, която по-късно успешно ще приложим – добави министър Петков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg