Румъния най-привлекателна за чуждестранните инвестиции, България четвърта в ЮИЕ

602
Румъния най-привлекателна за чуждестранните инвестиции, България четвърта в ЮИЕ

Румъния е привлякла между 8.5 и 9 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции през изминалата година, сочи изследване на агенцията Ernst&Young Romania.

Според проучването, за чуждестранните инвеститори северната ни съседка се определя като най-атрактивната дестинация сред страните от Югоизточна Европа.

От агенцията прогнозират, че страната ще остане и най-предпочитано място за инвестиции в региона и през следващите три години.

Като основни причини за заемането на лидерската позиция по посочения показател се считат фактори като наличието на евтина и квалифицирана работна ръка, нарастването на продуктивността там и географското положение на страната.

Изследването е направено въз основа на анкета с 200 мениджъри на мултинационални компании през октомври миналата година.

То е направено с помощта на два основни критерия. Първият от тях е бил мониторинг на инвестиционните проекти на международните компании, а вторият - изследване на текущите и бъдещите очаквания на мениджърите за развитието на бизнес-средата в страната и в Югоизточна Европа.

От анкетираните мениджъри 65 са заявили, че смятат да разширят дейността си към страната в близко бъдеще.

Румъния е посочена, като най-атрактивната дестинация за инвестиции от 58% от анкетираните, следвана от Турция с 49%, Гърция с 48% и България 44%.

Като най-привлекателна страна на Румъния за привличане на чуждестранни инвестиции е посочена евтината и квалифицирана работна ръка, гъвкавостта на работещите, повишението на продуктивността, ниските данъци и наличността на инвестиционни възможности, свързани с ниската цена на земята.

За да затвърди лидерската си позиция в региона и през следващите три години, инвеститорите очакват тя да подобри телекомуникационната и транспортната си инфраструктура, както и административните пречки пред бизнеса, да създаде стабилна политическа система и да подобри качеството на образованието в страната.

България заема втора позиция като очаквания за атрактивност за чуждестранните инвеститори през следващите три години.

62% я определят като най-атрактивно място за посочения период, на фона на 68% положителен вот за Румъния, 59% за Турция, 56% за Гърция и 55% за Сърбия.

За периода 2001-2005 година Румъния, България и Турция са привлекли 85% от преките чуждестранни инвестиции в региона и 6% от общите в Европа, сочи още изследването.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg