Русия е оптимист за реализацията на Бургас-Александруполис

434
Русия е оптимист за реализацията на Бургас-Александруполис

Руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко е оптимист за реализацията на петролопровода Бургас-Александруполис.

Вярвам, че по принцип няма пречки за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис, тъй като икономическата обоснованост на този проект е ясна и той отговаря на дългосрочните петролни нужди на европейските държави, заявява Христенко в специално интервю за атинския в. "Катимерини", дадено по повод започващото днес официално посещение на гръцкия министър-председател Костос Караманлис в Русия.

Виктор Христенко обаче споделя опасенията за евентуална екологична катастрофа от строежа на петролопровода Бургас-Александруполис.

Той смята, че Гърция и Европа ще имат полза от изпълнението на проекта "Южен поток", който по думите му е плод на съвместна инициатива между Русия и Италия.

Гърция, България и Сърбия изразиха готовност да участват в този проект, а миналата седмица интерес прояви и Унгария. Проектът бе оценен положително и от ЕС. Европа оценява като положителен факт изграждането на всякакви инфраструктури на базата на нарастващата търсене на природен газ, отбелязва руският министър.

Руските проекти за Бургас-Александруполис, "Син поток" и "Южен поток" са напълно проучени и няма ни най-малко съмнение, че са реализируеми, изтъква Виктор Христенко.

Атина е призвана да поддържа деликатно равновесие между САЩ и Русия, пише в. "Катимерини" във връзка със започващата днес официална визита на гръцкия премиер Костас Караманлис в Русия.

Изданието припомня, че това ще бъде шеста среща на Караманлис с руския президент Владимир Путин за последните три години и половина, което е знак не само за интензивното развитие на отношенията между двете страни, но и за динамичното навлизане на Гърция на енергийната карта на Европа, коментира в. "Катимерини".

Правителството в Атина е решено да продължи да действа в тази посока, възлагайки надежди за икономически облаги и за придобиване на по-силно геополитическо присъствие, но по начин, който не би провокирал недоволството на Вашингтон, допълва вестникът.

По време на визитата си в Москва гръцкият премиер ще се придружава от министрите на външните работи и на развитието, както и от правителствения говорител. Освен енергийни, в разговорите ще бъдат разисквани и въпроси, свързани със закупените неотдавна руски танкове от Гърция, както и възможността за покупка и на руски противопожарни самолети.

Караманлис и Путин се очаква да обсъдят също и актуални международни въпроси, като Кипър, Косово, отношенията между Русия и ЕС и спора между Атина и Скопие за името на Македония.

В. "Катимерини" предрича, че ако като решение на спора бъде прието двойно название за бившата югорепублика, Москва ще оттегли предишното признаване на тази страна под името Република Мактедония и ще я признае с нейното ново съставно название, за което настоява Атина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg