Русия може да ни съди заради унищожаване на ядрено гориво

633
Русия може да ни съди заради унищожаване на ядрено гориво

"Руската страна ще даде под съд Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, ако до 1 септември не изплатим близо 1.3 милиона щатски долара за окончателно погребване на високо активната съставка в касетките с отработено гориво от изследователския реактор", заяви директорът на института чл. кор. дфн Йордан Стаменов.

Още в началото на месец март тази година финансовият министър Симеон Дянков писмо заявява съгласието си, че тези средства трябва да бъдат изплатени на руската страна. Той предлага образователния министър и председателя на БАН акад. Никола Съботинов заедно да потърсят решение на проблема и тези средства да се платят от бюджета на МОМН. Образователното министерство твърди, че всичко, което е трябвало, е влязло в бюджета на БАН, обясни Йордан Стаменов. Той самият не еднократно е искал среща със Сергей Игнатов, но такава до момента не е реализирана.

Срокът за плащане на сумата за унищожаване на ядреното гориво е 1 септември. "Тази година за първи път не бяха предвидени бюджетни средства за издръжка на ядрения реактор на БАН. Това прави ситуацията доста екзотична", каза още Стаменов. От 2001 година до миналата година ежегодно за поддръжка на реактора са се отделяли около 2 милиона лева. В продължение на 8 месеца Институтът със собствени средства е поддържал реактора.

Под въпрос остава обслужването на елементите за физическа сигурност на съоръжението, които са изложени на метеорологичните условия и без надеждно обслужване от специализирана фирма не могат да запазят своята безопасност, коментира директорът на Института.

Непредоставянето на тези 2 милиона довежда и до дисонанс в утвърдените планове за реконструкция на изследователския реактор ИРТ 2000 в граждански тип реактор ниска мощност, сключени между американската и българската страна. Около 9 милиона лева общо ще струват останалите дейности по окончателното преобразуване на реактора в граждански. Много от дейностите, свързани с този процес се финансират от Департамента по енергетика на САЩ, сред които и извършването на частичен демонтаж на компонентите, които трябва да бъдат подменени. В момента се подготвя договор за доставка на консумативи с финансовата подкрепа на департамента.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg