Рязко се увеличава броят на делата срещу длъжници

1147
   Рязко се увеличава броят на делата срещу длъжници

Заради кризата все повече хора трудно успяват да покриват дълговете си. Частните съдебни изпълнители и съдилищата в страната отчитат драстичен скок в броя на делата срещу длъжници.

На съд можем да отидем и за една неплатена сметка. Хипотетично дори и за сума от 5 лева или няколко стотинки. Преди да се заведе дело кредиторът, било то Топлофикация, банка или лизингово дружество, за да си спести време и излишни разноски, винаги отправя писмени покани за издължаване.

Делото е последната стъпка срещу длъжника. Районните съдилища обаче от началото на миналата година са претрупани от такива дела. Дори днес, в съботния почивен ден, много съдии бяха отишли извънредно да работят в Софийския районен съд точно по такива дела.

Само за февруари Софийския районен съд са постъпили над 1200 молби от кредитори срещу длъжници.

Данните за 2009 година сочат, че в сравнение с 2008-ма година броят на тези дела се е увеличил със 17 000. Съдиите по тези дела са само 11.

Кредиторите като "Топлофикация" и банките имат право да завеждат така наречените бързи дела по Заповедното производство. Срещу извлечение от счетоводните книги съдията, без да праща призовка до длъжниците, издава Заповед за изпълнение на паричното задължение.

Ако тази заповед не се обжалва в двуседмичен срок, кредиторът предава длъжника на съдия-изпълнител, който събира принудително парите като налага запор на заплата, банкови сметки или пък като последна мярка - разпродава имущество. Много длъжници, за да печелят време обаче, оспорват тези заповеди. 

Тогава кредиторът завежда ново дело, в което със скъпи експертизи и вещи лица доказва пред съда, че наистина лицето дължи тази сума до последната стотинка. Това печелене на време обаче натоварва длъжника с още по-големи излишни съдебни разноски.

Съдиите съветват когато заведат дело срещу вас - веднага да подадете молба, че предлагате на кредитора извънсъдебно споразумение чрез професионална медиация. Така ще спестите много от съдебни такси и разноски.

Най-голям дял от делата срещу длъжници в столицата се завеждат от „Топлофикация" и ЧЕЗ, следвани от мобилните оператори и фирмите за лизинг и бързи кредити.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg