РЗС: ГЕРБ тласка страната към банкрут

803
РЗС: ГЕРБ тласка страната към банкрут

"За 10-месечното си управление ГЕРБ изправи България пред финансов банкрут. Държавата се превърна в най-лошия платец и на практика замрази българската икономика.", се казва в становище на Ред законност справедливост (РЗС).

„Чуждестранните инвестиции са в долна мъртва точка, бюджетният дефицит расте, а реалните нива на безработицата се очаква да достигнат критичните 25 % до края на годината. На фона на цялостната икономическа рецесия Правителството чрез неадекватни фискални намерения е на път да предизвика инфлация и така още повече да увеличи напрежението и несигурността у гражданите и икономическите субекти.", смятат още от партията.

Хаотичните действия на Правителството в областта на икономиката и финансите, липсата на ефективна стратегия за справяне с кризата са причините РЗС да инициира изслушването на министър-председателя в комисията по бюджет и финанси в НС, което трябва да се осъществи тази седмица.

Част от въпросите на народните представители от РЗС към Борисов са:

- Как приетите от Правителството антикризисни мерки ще се отразят на бюджет 2010, при условие, че голяма част от тях могат да бъдат реализирани само чрез законодателни промени, а такива не са внесени все още в НС?

- Ще предложи ли МС да бъде актуализиран бюджет 2010 и да бъде намален фискалния резерв и какъв е санитарният минимум според Министерство на финансите, под който той не може да пада, за да не се посяга и на валутния резерв?

- С каква част от парите на държавата оперират Корпоративна и търговска банка, СИБанк и ЦКБ?

- С колко процента ще бъдат намалени разходите за администрацията на Министерски съвет?

- За какво точно са изразходвани над 2 млрд. лв. от фискалния резерв от началото на мандата до момента? И по-точно колко от тях са изхарчени за рекордния брой СРС-та използвани откакто ГЕРБ е на власт?

„РЗС е наясно, че Борисов панически се страхува да отговаря на конкретни въпроси, но все пак сме парламентарна република и той е длъжен да даде отговорите тази седмица в парламента, подчертават от партията. Депутатите на РЗС ще внесат утре до края на деня в деловодството на НС всички въпроси към премиера и финансовия министър, на които до момента те са отказвали да дадат публични отговори.", посочват още от партията на Яне Янев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg