С 1-1.5% по-скъп ток от юли

899
С 1-1.5% по-скъп ток от юли

С 1-1.5% по-скъп ток ще плащаме от началото на юли месец, ще се промени и съотношението в цените на тарифите - дневна, нощна и върхова, за трите електроразпределителни дружества, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

По отношение на вида на фактурите за ток, които са различни за трите дружества, той коментира, че всяко от тях има право на инициатива как да бъде структурирана сметката: „Няма изискване фактурите да са еднакви". По думите му всяко от дружествата - ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, предоставят достатъчно информация за клиентите в своите фактури.

Председателят на регулатора коментира още, че е добре да има разбивка на отделните компоненти на цената на тока, за да може клиентът да се ориентира колко е надбавката "зелена енергия", колко е цената за пренос и т.н.

Ангел Семерджиев посочи, че с влезлите от миналата година в сила критерии за качество на тока приходите на някои от електроразпределителните дружества ще бъдат намалени, защото не покриват всички от тях.

Председателят на държавния регулатор успокои, че има уверение от страна на НЕК за безпроблемно снабдяване с ток на Черноморието през пиковия летен сезон. Предстои да влезе в експлоатация нова подстанция, която ще осигури максималните натоварвания по мрежата.

От ДКЕВР съобщиха още, че може да бъде определена цена за достъп за "Топлофикация София" за онези нови абонатни станции, изградени от строителните фирми, които дружеството няма средства да изкупи.

Семерджиев обясни, че се допуска изграждането на абонатни станции за сметка на частни лица, а не на дружествата, но в Закона за енергетиката има срок за изкупуването им.

"Топлофикация София" би могла да бъде задължена да плаща достъп до съоръженията, които не са нейна собственост, и така ще има удовлетворяване на двете страни, посочи Семерджиев. Цената за достъп ще се определя от ДКЕВР.

Междувременно стана ясно, че отоплителното дружество продължава да завежда дела срещу некоректните абонати, като месечно в съда се подават между 1000 и 1200 заявления.

От началото на годината до момента са образувани около 3500-3600 дела за издаване на заповед за изпълнение и около 4800 преписки са подготвени и чакат да влязат в съда. "Топлофикация София" има да събира 230 млн. лв. от битовите потребители и още 30 млн. лв. от стопанските.

Източник: бТВ, БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg