С 10.7% нарастват цените на производител за година

652
С 10.7% нарастват цените на производител за година

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през април 2011 г. е с 0.6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 0.9%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на химични продукти - с 1.8%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.4%, при производството на облекло - с 1.3% и при производството на хранителни продукти - с 1.2%, съобщават от НСИ.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през април 2011 г. нараства с 10.7% в сравнение със същия месец на 2010 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - със 7.2%, в преработващата промишленост - с 11.3% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо април 2010 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - със 17.1%; производството на основни метали - с 11.9%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и производството на химични продукти - с 10.9%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 12.3% и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.5%.

Общият индекс на цени на производител през април 2011 г. нараства с 1.3% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.6% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8 %, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 1.9%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 6.9%, при производството на химични продукти - с 1.3% и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.1%.

Общият индекс на цените на производител през април 2011 г. се увеличава с 12.5% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 12.8% спрямо април 2010 година.

По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 30.3%, при производството на хранителни продукти - с 15.3% и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10.5%, а намаление се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 10.0%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg