С 10.7% повече жалби в ДКЕВР

419
С 10.7% повече жалби в ДКЕВР

1795 са абщо подадените жалби в деловодството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през изминалата година. От постъпилите оплаквания 459 броя се отнасят към сектор “Електроенергетика”, 1086 - към „Топлоенергетика”, 11 към “Газоснабдяване” и 235 - към ВиК услугите, съобщава БГНЕС.

38% от подадените жалби в сектор „Електроенергетика” са свързани с грешки в отчитането на електромерите и неточно изготвяне на фактурите, 35% от тях се отнасят до некачествено снабдяване с ток. Общо 7897 са оплакванията за некоректни сметки за топлинна енергия, некачествени услуги и висок процент сградна инсталация. Най-малък е броя на жалбите в сектор “Газоснабдяване” – 7 броя.

Те попадат в категория “грешки в сметките и отчитането” и отказ от присъединяване на потребители към гадопреносната мрежа. 27% от подадените оплаквания във ВиК сектора са свързани с отказ от присъединяване към мрежите на операторите, грешки при отчитане на водомерите и прекъсване на водоподаването без предварително уведомяване на потребителите. За изминалата година във ВАС са заведени общо 52 дела срещу решенията на ДКЕВР в сектора “Електроенергетика”.

От тях 39 са спечелени в полза на комисията на първа инстанция, 6 са спечелени на втора инстанция, по 4 се провеждат съдебни заседания, 2 са прекратени поради липса на правен интерес на жалбоподателите и по едно се води повторно дело на първа инстанция. В сектор “Газоснабдяване” са водени 6 дела, в “Топлоенергетика” – 3 и 6 са делата срещу решенията на комисията във водния сектор. През 2007 година ДКЕВР извърши регулаторен преглед на производителите на електричеста енергия, НЕК и електроразпределителните дружества.

Експертите на комисията установиха общото финансово състояние на регулираните предприятия, отчетени са отклоненията между одобрените от ДКЕВР разходи за действащия регулаторен период и действително направените такива. В резултат на което комисията направи корекция на действащите цени по веригата производство – пренос – обществена доставка – разпределение – снабдяване – краен потребител. По време на регулаторният преглед на топлофикационните дружества ДКЕВР смени метода на регулиране с метода на регулиране чрез стимули, който има за цел създаване на условия на топлофикациите да намалят годишните си разходи. На всяко тримесечие през годината ДКЕВР утвърждаваше цените на природния газ, като анализираше цената входа на газопреносната мрежа и прогнозното потребление в страната.

През 2007 година комисията продължи процедурата по утвърждаване на бизнес плановете и цените на ВиК операторите. Експерти на регулатора анализираха финансовото състояние на всяко едно дружество и инвестициите, необходими за подобряване на качеството на услугата. Одобрени са бизнес плановете на 51 ВиК оператора и утвърди техните цени, одобри 5 и промени 33 Общи условия. След пълната либерализация на пазара на електрическа енергия от 1 юли ДКЕВР издаде 18 лицензии за дейността “търговия с електрическа енергия”.

През изминалата година ДКЕВР работи активно по възложените й задачи свързани с членството на страната ни в Европейския съюз. Комисията е редовен участник в заседанията на Работна група 14 “Енергетика” към Съвета на координация и мониторинг. Българският регулатор беше приет и за пълноправен член на Съвета на европейските енергийни регулатори и на Европейската регулаторна група за електричество и газ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg