С 11% се свиват инвестициите до края на годината

508
С 11% се свиват инвестициите до края на годината

Събраната информация през март т.г. за инвестиционните планове за 2011 г. показва по-нататъшно свиване на инвестициите с около 11% спрямо направените през 2010 година. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Делът на частния сектор в общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2011 г. е около 77%.

Мениджърите от този сектор предвиждат увеличение на инвестиционните си програми с 0.5% спрямо 2010 година.

В обществения сектор се очаква намаление с 35.3% спрямо предходната година.

Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2011 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (49.3%), при които се очаква спад от 10.4% спрямо 2010 година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите (с 28.3% относителен дял) са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, които предвиждат увеличение с 0.8% спрямо миналата година.

Следват отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки, с 15.4% относителен дял в очакваните инвестиции през 2011 г., като мениджърите от тези отрасли предвиждат свиване на инвестиционните програми с 19.1% спрямо 2010 година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...