С 11.2 на сто се е увеличила външната търговия със селскостопански стоки за 2006 г.

375
С 11.2 на сто се е увеличила външната търговия със селскостопански стоки за 2006 г.

През 2006 г. външната търговия със селскостопански стоки приключва с положително търговско салдо на стойност 310 млн. лв. Увеличението спрямо предходната година е 11.2 на сто, с което се запазва тенденцията на нарастване на стокообмена със селскостопански стоки. Това е записано в Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието (Аграрен доклад 2007), който правителството ще разгледа на днешното си редовно заседание.

Стойността на брутната продукция от отрасъл "Селско стопанство" за 2006 г., по текущи цени, възлиза на 7 107.9 млн. лв. Относителният дял на растениевъдната продукция в
брутната производствена стойност от селскостопанския отрасъл е 50.5 на сто. Стойността на животновъдната продукция заема 31.4 на сто, а на селскостопанските услуги и
неселскостопанските неотделими дейности – 18.1 на сто.

Брутната добавена стойност (БДС), създадена в сектор "Селско и горско стопанство" е в размер на 3 415 млн. лв., или 8.6 на сто от БДС в икономиката на страната. Секторът
регистрира спад на създадения физически обем на БДС от 1.9, в сравнение с 2005 г.

Предприемаческият доход в отрасъл "Селско стопанство" за 2006 г. е 2 611.6 млн. лв. и, в сравнение с предходната година, бележи увеличение с 3.9%.

През 2006 г. външната търговия със селскостопански стоки приключва с положително търговско салдо на стойност 198 720 хил. долара.

Докладът съдържа отчет за състоянието през 2006 г. и в подсекторите рибарство, лозарство и винопроизводство, както и в сектор горско стопанство. Представена е информация за
извършваната дейност в сферата на растителната защита, ветеринарното дело, селекцията и репродукцията, научната и съветническа дейност в земеделието.

Документът съдържа и информация за финансовото подпомагане на земеделските производители.

Като неразделна част от Годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието се включват и приоритетите и целите на политиката в аграрния отрасъл и действията за тяхното постигане през 2008 г. Посочени са и финансовите средства, необходими за тяхното обезпечаване.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...