С 2% годишно намалява консумацията на хляб
Цената на хляба ще се задържи на сегашното ниво, прогнозираха от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители. Тенденцията е цените в цялата страна да се изравнят около средната стойност на хляба в големите градове.
Според индустриалните производители е абсурдно в страната да се въведе минимална, защитна, продажна цена на хляба, както поискаха преди седмица по-дребните производители.
Няма никаква предпоставка цената на хляба да се фиксира. В пазарна икономика трябва да се толерира конкуренцията. Когато някой е вложил 40 млн. в един бизнес едва ли държавата трябва да се намеси в това да се ограничат цените.
Консумацията на хляб в страната намалява ежегодно с по 2%.
От една страна, консумацията на хляб и зърнени храни е намаляла заради кризата и стремежът за оптимизиране на семейните разходи, но от друга - влияние оказват митовете за вредното влияние на хляба върху организма.
Констанца Ангелова каза, че според Световната здравна организация /СЗО/ хлябът и зърнените храни стоят в основата на пирамидата на здравословното хранене.
Организмът има нужда от въглехидрати, които се набавят от хляба и зърнените храни, растителните храни и картофите. Нужно е поемането на около 130 г. въглехидрати дневно, с оглед развитието на съвременното динамично общество.
Източник: БНТ