С 2% годишно намалява консумацията на хляб

605
С 2% годишно намалява консумацията на хляб

Цената на хляба ще се задържи на сегашното ниво, прогнозираха от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители. Тенденцията е цените в цялата страна да се изравнят около средната стойност на хляба в големите градове.

Според индустриалните производители е абсурдно в страната да се въведе минимална, защитна, продажна цена на хляба, както поискаха преди седмица по-дребните производители.

Няма никаква предпоставка цената на хляба да се фиксира. В пазарна икономика трябва да се толерира конкуренцията. Когато някой е вложил 40 млн. в един бизнес едва ли държавата трябва да се намеси в това да се ограничат цените.

Консумацията на хляб в страната намалява ежегодно с по 2%.

От една страна, консумацията на хляб и зърнени храни е намаляла заради кризата и стремежът за оптимизиране на семейните разходи, но от друга - влияние оказват митовете за вредното влияние на хляба върху организма.

Констанца Ангелова каза, че според Световната здравна организация /СЗО/ хлябът и зърнените храни стоят в основата на пирамидата на здравословното хранене.

Организмът има нужда от въглехидрати, които се набавят от хляба и зърнените храни, растителните храни и картофите. Нужно е поемането на около 130 г. въглехидрати дневно, с оглед развитието на съвременното динамично общество. 

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg