С 28% повече постъпления в столичния бюджет до края на юни

516
С 28% повече постъпления в столичния бюджет до края на юни

С 28% повече са постъпленията в бюджета на Столичната община за първите шест месеца през тази година в сравнение със същия период на миналата, каза пред общинските съветници от Столичния общински съвет Минко Герджиков - заместник-кмет по финанси. По думите му актуализацията на бюджета на Столичната община през септември ще е свързана с преструктуриране и вътрешни трансфери от неусвоените пари по различните дейности, включени в бюджета.

За първото полугодие са събрани 128 млн. лв. от предвидените в бюджета 240 млн лв. от имуществени данъци, 27 млн лв. от общо 42 млн лв. от данък "сгради", 76 млн. лв. от 151 млн. лв. от данъци върху възмездните сделки, 116 млн лв. от 201 млн лв. от събираните такси от Столичната община. Само 1.7 млн лв. от общо 7.1 млн лв. са събрани от патентните данъци, събирани на територията на Столичната община.

Според Герджиков причината за малкото пари е преминаването на част от търговците, които до момента са били на патентен данък, към друг вид данъчно плащане. От заложените в бюджета 10 млн лв. от такси за рекламна дейност, са събрани 1.974 млн. лв. Близо 30 процента е изпълнението на бюджета за постъпления от продажбата на общински имоти.

От предвидените в бюджета 40 млн лв. за отчуждаване на терени за изграждането на инфраструктура за първите шест месеца са изразходвани 5 млн лв.

В сектора "Образование" до края на годината се очертава недостиг около 12 млн лв., каза Герджиков. Училищата в районите "Нови Искър", "Витоша" и "Панчарево" са изразходвали средствата си от делегираните бюджети за 2008 година още през първото полугодие на годината, посочи той.

До края на годината Столичната община ще трябва да дофинансира делегираната дейност "образование" с 6.2 млн лв., за да може училищата да приключат нормално финансовата година.

Въпреки увеличените цени на билетите за градски транспорт и на някой карти за пътуване в началото на месеца, ще има недостиг от четири млн лв. в сектор "Транспорт", каза Герджиков. Парите ще бъдат осигурени с актуализацията на бюджета.

От началото на годината до момента от Столичната община са обявени над 400 обществени поръчки.

По време на дискусията между районни кметове на София, общински съветници и заместник-кмета Минко Герджиков, която се провежда днес в Сандански, стана известно, че поради сравнително ниското заплащане заетостта на щатовете в районните администрации е между 70 и 80%.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg