С 4.6% са се увеличили цените на производител

546
С 4.6% са се увеличили цените на производител

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2012 г. е с 0.4% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2.5%, в преработващата промишленост - с 0.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%, съобщава НСИ.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2.7%, при производството на основни метали - с 1.5%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2012 г. нараства с 4.6% в сравнение със същия месец на 2011 година.

Цените се увеличават в преработващата промишленост - с 5.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 3.5%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо февруари 2011 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 9.3%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.9%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.9%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.2%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2012 г. нараства с 0.5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 4.5%, в преработващата промишленост - с 0.3%,и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4.6%, и при производството на напитки - с 0.9%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2012 г. се увеличава с 3.6% в сравнение със същия месец на 2011 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 3.3% спрямо февруари 2011 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.8%, при производството на химични продукти и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.2%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - със 7.2%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.9%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...