С 520 са се увеличили заведенията за хранене и развлечение в София за година

819
С 520 са се увеличили заведенията за хранене и развлечение в София за година

В Столична община са регистрирани 230 места за подслон и настаняване с категория от една и две звезди, каза за БТА заместник-кметът по образование, спорт и туризъм на София Йорданка Фандъкова. Тези обекти разполагат с общо 13 хиляди легла, става ясно от отчета на общинското предприятие "Туристическо обслужване". До края на юни в Столична община са регистрирани 3651 заведения за хранене и развлечения.

Сред обектите за настаняване и подслон има 97 хотела, пет мотела и 47 семейни хотела. От направения анализ става ясно, че най-голямо увеличение през последните години на обектите за настаняване с една или две звезди има в районите "Витоша", "Средец" и "Триадица".

В същото време за последните две години в районите "Връбница", "Красна поляна" и "Илинден" няма нови обекти за настаняване и подслон. "Туристическо обслужване" вече извършва редовни проверки на обектите от тази категория заедно с представители на полицията и на Комисията зазащита на потребителите.

В средата на август стана известно, че половината от проверените обекти за настаняване не са се регистрирали както изисква законът - за категоризиране с една или с две звезди - в "Туристическо обслужване", а от три звезди нагоре - в Държавната агенция по туризъм. Според Йорданка Фандъкова, друг съществен проблем е, че няма механизъм, чрез който общината да контролира колко точно нощувки е реализирал съответният обект за настаняване, за да може коректно да събира дължимата туристическа такса - един лев за легло на ден.

Само за една година - от юни 2006 до юни 2007 г. - с 520 са се увеличили заведенията за хранене и развлечения в София. Бум има в районите "Красно село", "Триадица", "Студентски град", "Средец" и "Оборище". В "Туристическо обслужване" регистрират значително нарастване на заведенията с категория "една звезда", които са 78 процента от общият брой регистрирани обекти.

В регистрите на институцията са записани 461 ресторанта, 156 - с национална кухня, 37 - със специализирана кухня; 1013 заведения за бързо хранене; 1033 питейни заведения; 796 кафе-сладкарници и 155 барове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg