С 8.5% са се увеличили цените на производител за година

378
С 8.5% са се увеличили цените на производител за година

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2011 г. е с 0.8% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.0%, в преработващата промишленост - с 0.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.8%, и при производството на химични продукти - с 1.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2011 г. нараства с 6.6% в сравнение със същия месец на 2010 година.

Цените се увеличават в добивната промишленост - с 4.6%, в преработващата промишленост - с 9.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо септември 2010 г. е отчетено при производството на хранителни продукти - с 12.6%; производството на химични продукти - с 10.7%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.0%. Намаление на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.5%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.1%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2011 г. нараства с 1.5% спрямо предходния месец.

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1.9%, в преработващата промишленост - с 1.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.1%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.6%, и при производството на химични продукти - с 1.4%, а намаление е отчетено при производството на хранителни продукти - с 1.0%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2011 г. се увеличава с 8.5% в сравнение със същия месец на 2010 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 10.2% спрямо септември 2010 година. година.

По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 18.0%, при производството на хранителни продукти - с 10.7%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9.1%, а намаление се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg