С. Дянков: Би могло и без Комисията за финансов надзор

1093
С. Дянков: Би могло и без Комисията за финансов надзор

Би могло и без Комисията за финансова надзор, заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти в кулоарите на парламента. Дянков каза още, че му харесва идеята за преструктуриране на надзора в държавата. Изказването му беше в отговор на журналистически въпрос за неприемането от депутатите вчера на отчета за дейността на КФН за миналата година.

Тогава Иван Костов от Синята коалиция обяви, че комисията - в условията на криза, не е свършила работата си, което е основание, според него, да се смени ръководството й. В голяма част от европейските държави се говори за преструктуриране на надзора в държавата, като надзорните органи станат по-концентрирани, обясни финансовият министър.

Ако това се случи у нас, не е ясно защо КФН е необходимо да съществува, каза Дянков. Теоретично може да се мине към сливане на надзорните органи на банковите и на небанковите финансови институции, но такава реформа трябва да тръгне от парламента, допълни Дянков, информира БНР. 

Да припомним, че съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов заяви вчера, че последствията от неприемането на доклада за дейността на Комисията за финансов надзор от народните представители е лоша оценка и основание да бъде сменено ръководството й.

Депутатът обвини КФН, че е трябвало да предупреди правителството и всички участници на този пазар за приближаващите опасности, но тя не го е направила. Следствие на това, много притежатели на акции, застраховани в доброволните пенсионни фондове и други, са понесли сериозни загуби.

Костов изрази възмущение, че комисията не е била активна във времето, в което всички са предупреждавани за финансовата криза, че във всички страни са набелязани и взети мерки срещу нея, с изключение на България.

На въпрос дали някой е спечелил от липсата на предупреждения и взети мерки, за да се получи този срив, Иван Костов отговори, че когато едни губят, други печелят, но той не бил прокуратура, за да разследва дали това е правено умишлено.

Печелившите от срива на борсата са хората, които са я напуснали точно преди кризата. БФБ няма да се възстанови и след 20 години. Аз съм притеснен за тази наша борса, каза той.

От своя страна Димана Ранкова, бивш зам. председател на КФН и ръководещ Управление "Надзор на инвестиционната дейност" заяви специално за Profit.bg, че комисията не е била безучастна през тежките моменти за капиталовия ни пазар. Като доказателство за това тя изтъкна доклад с предложения за мерки към финансовото министерство и БНБ, които обаче останали само на книга. Като мярка, предложена от КФН, е била и интервенцията на пазара, чрез Българската банка за развитие.

Тя допълни, че предвид ситуацията на пазара са наложени и по-строги правила за отчетност към инвестиционните посредници, договорните фондове и управляващите дружества, с цел претенция.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мнение
# 0
14:09 | 25 September 2009
Фондовите пазари винаги се възстановяват най-бързо след периоди на кризи. Повишенията на борсовите индекси през последните месеци показват това. Когато останалите макроикономически показатели като БВП, съотношение БВП/дефицит в платежния баланс, индекси на производителност, рентабилност и други подобни постигнат ръстовете на борсовите индексите ще може да се приеме, че страната ни е преодоляла рецесията.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg