С. Дянков: Опитваме се да постигнем средно ниво в ЕС

845
С. Дянков: Опитваме се да постигнем средно ниво в ЕС

Ние сме едно европейско правителство и затова усилията ни са България да спре да бъде в странната позиция, че хем сме в ЕС, а пък не получаваме чак толкова много от ЕС. Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дяков обрисува ситуацията в държавата на среща със студентите от Американския университет в Благоевград.

Той изнесе лекция на английски пред студентите на тема „Основни приоритети на българското правителство в областите на икономиката и публичните финанси". „България се присъедини към ЕС малко рано, преди да сме готови. Имаше огромни очаквания, че всичко за нас е приготвено и че много бързо ще станем по-богати, че ще достигнем нивото на ЕС в икономиката и финансите", каза пред студентите министър Дянков и допълни, че в началото Румъния беше най-бедната държава в ЕС, а сега са по-добре от нас.

Той обобщи някои от статистиките в потвърждение на думите си. В здравно отношение, например, по смъртност вследствие туберкулоза сме на челните места. „Във всичко негативно обикновено сме номер 1 или номер 2", каза Дянков. В социалните статистики обикновено сме номер 5 на Балканите. По брой на разводите, заедно с Чехия, сме номер 1 в света. „По времето на Костов са правени опити за подобряване на стандарта, но са били недостатъчни", каза Дянков.

По време на лекцията, министър Дянков заяви, че не би премахнал валутния борд, тъй като е добра институция. „Със сигурност бордът ще продължи да съществува, докато България не влезе в еврозоната", аргументира се той. Финансовият министър засегна темата за данъците и обясни, че с ДДС между 16 и 18% , България ще има най-ниското данъчно облагане и най-висока фискална дисциплина в Европа. Освен това плоският данък ще е достатъчен за подобряване на здравната и образователни системи у нас. „В момента проблем е плащането на данъците, а не данъчната система", каза Дянков.

Той изрази категорично мнение, че през следващите пет месеца трябва да се направят реформи и в сферата на образованието. „Досега България не можеше да задържи младите си хора. Вече се вижда обаче, че нещата се променят и тези, които са зад граница, също ще го видят - това трябва да ги стимулира да се върнат", заключи министър Дянков.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg