С. Дянков: Ще емитираме нетъргуеми ДЦК за Сребърния фонд

1280
С. Дянков: Ще емитираме нетъргуеми ДЦК за Сребърния фонд

© Profit.bg

Съгласно съществуващата практика в някои държави-членки, като напр. Белгия, за Сребърния фонд се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми, се казва в писмо на Симеон Дянков, в отговор до Марио Драги относно становището на ЕЦБ за промените в закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг, посочва Дянков.

По повод отбелязаните от ЕЦБ съображения във връзка с опасността от изкривяване на местния първичен и вторичен пазар на ДЦК при инвестиране на част от средствата на фонда в ДЦК, от МФ посочват, че доходността на емисиите, които ще бъдат издадени специално за фонда, ще бъде определена на пазарна основа, като се следват основните бенчмаркови ориентири. Тези емисии, издадени за целите на фонда ще бъдат с матуритети, съобразени с прогнозите за необходимостта от трансфери от фонда към държавното обществено осигуряване. Условията на конкретните емисии не са предмет на уредба на законово ниво, а ще бъдат заложени в инвестиционната стратегия на фонда.

Инвестирането на средства на фонда в специални емисии ДЦК ще бъде неутрално по отношение на обема и доходността на стандартизираните емисии ДЦК. Така възможността за инвестиране на средства на фонда в български ДЦК няма да доведе до непазарно формиране на доходността по дългосрочните емисии, които са референтни по отношение на постигането на конвергентните критерии от Маастрихт, тъй като специалните емисии няма да попаднат в обхвата на изискванията на хармонизираната статистическа методика, дефинирана от ЕЦБ и имплементирана в Указания за определяне на дългосрочен лихвен процент за целите на конвергенцията на Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите (МФ).

От Министерството на финансите посочват, че на проведения през месец март 2012 г. аукцион за продажба на десетгодишна емисия, МФ пласира емисия ДЦК с оригинален матуритет 10.5 години, която през 2012 г. се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване, като един от Маастрихтските критерии. На този аукцион беше отчетено чувствително понижение на доходността. Среднопретеглената годишна доходност е 4.95 %, като това е най-ниската отбелязана доходност от м. март 2008 г. насам в този матуритетен сегмент. Резултатите от аукциона кореспондират и на публикуваните от ЕЦБ на 13 април 2012 г. данни за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване на всички държави-членки на ЕС, от които е видно, че показателят на България за м. март е 5.07 %.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас