С. Дянков: Заплатите се увеличават догодина

1487
С. Дянков: Заплатите се увеличават догодина

Бюджет 2012 ще е по-добър от предишните два бюджета, коментира финансовият министър Симеон Дянков във Варна. По думите му страната има повече възможности, съобщи бТВ.

Имаме финансова стабилност и оттук нататък можем да мислим и за увеличаване на доходите от една страна и на бюджетите на някои от министерствата като културата и образованието, обясни финансист номер 1.

Възможно е заплатите да се увеличат през първото полугодие на следващата година, но за това ще изчакам за минат изборите, за да не кажат, че това е популистично говорене, допълни Дянков.


По тази причина целият бюджетен процес ще мине след изборите, за да е ясно, че това се прави защото има пари и възможности, а не поради други цели.

Дефицитът в бюджета за следващата година ще е под 2%, а може би дори под 1 на сто. Тази година имаме прогноза 2.5 процента дефицит, а за осем месеца сме на дефицит около 1 на сто, каза Дянков.

Според него предварителните данни за август сочат, че дефицитът за месеца е около 30-35 милиона лева или доста по-ниско от очакваното. Дянков очаква дефицитът за тази година да е доста по-ниско от прогнозираното, което ще помогне за следващата година.

В края на септември началото на октомври ще има окончателната прогноза за растежа за следващата година.

Засега държим на това, което са изчислили нашите анализатори - около 4 процента. Съзнаваме, че може да е трудно, но изненади винаги има.

Приходите са около 14% над приходите от 2010 година. Разходите са с около 6 процента по-малко. Според финансовия министър в Националната агенция по приходите нещата стоят по-добре.

Само за последните два месеца с 80 милиона лева е стопена разликата между това, което НАП  трябваше да събере, и това, което се събираше.

За митниците министърът посочи, че те още от февруари са на плюс, а само за август сме на плюс с 80 милиона над плана си. В митниците имаме събрани над половин милиард повече от прогнозите, но в НАП сме все още с около половин милиард лева под прогнозата, каза Дянков. Казал съм им до края на годината да стопят тази разлика, обясни финансовият министър.

Вицепремиерът коментира за обвързаните режими с минималната работна заплата, че още в средата на септември започват срещите в тристранния съвет, защото първо там трябва да се вземе решение.

Социалната комисия към тристранния съвет се е срещала по тази тема и според тях от 54 режима, които са обвързани, за 40 това не е нужно и тази връзка може да прекъсне от януари.

В България няма да има рецесия. Икономиката ни върви, по-бавно но все пак върви нагоре, каза Дянков. На въпрос дали е съгласен с мнението, че може би на частния бизнес трябва да се даде данъчна ваканция, за да увеличават работните места, министърът каза, че не е съгласен с това, защото имаме най-ниските данъци в цяла Европа.

От тази гледна точка, ако нещо трябва да се направи за частния бизнес са точно тези активни политики в инфраструктурата, посочи вицепремиерът.

Министърът бе категоричен, че държавата се е издължила напълно към бизнеса. Държавата в момента дължи под 100 милиона лева и те са по проекти, които не се изплащат заради прокурорски теми - случаят с Кърджалийското огледало, а другите два договора са в Министерството на отбраната с външни фирми, които ние смятаме, че трябва да направят някакви отстъпки, допълни той. Извън тези 3-4 договора държавата не дължи на никого нищо от частния бизнес, обобщи финансовият министър.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg