С. Ханке: Ахилесовата пета за България e корупцията

1156
 С. Ханке: Ахилесовата пета за България e корупцията

Професор Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд у нас, коментира, че прогнозата на БНБ за очакван ръст от 0,6% или за очакван спад най-много с 2% може да се окаже по-вярно от предвижданията на МВФ за спад от на 3%.

Стив Ханке заяви: "Корупцията остава големият проблем за България, Единствено в тази сфера моите съвети не бяха послушани. Препоръките ми за плоския данък, за фискалния контрол, за дерегулация на икономиката, всички те бяха изпълнени. Така че ахилесовата пета си остава корупцията и престъпността", информира БНР.

Нека да припомним, че според последната прогноза на Българска народна банка БВП на България за 2009 г. може да спадне с до 2%.


"По-ниските прогнози за външното търсене и несигурността за бъдещето водят съответно до понижаване на прогнозата за растежа на БВП, както поради по-нисък износ, така и поради по-слабо вътрешно търсене", коментират от БНБ.

От края на 2007 г. до средата на септември 2008 г. влиянието на глобалната финансова криза върху българската икономика бе ограничено, се казва в изданието.

Първото проявление на кризата беше върху Българската фондова борса. За периода от средата на октомври 2007 г. до средата на октомври 2008 г. индексът SOFIX загуби почти 70% от стойността си.

Нарасналите усещания за риск и по-ниската ликвидност в международен план се отразиха върху междубанковия паричен пазар, където спредовете спрямо лихвените проценти в еврозоната започнаха да нарастват от последното тримесечие на 2007 г.

Снимка: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nnm
# 0
15:05 | 2 May 2009
Ако корупцията ни е ахилесовата пета, то САЩ целите са ахилесови петички
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg