С изпреварващи темпове се развива търговията с автомобили и горива

389
С изпреварващи темпове се развива търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили, като реализира най-висок ръст от 12.3 процента. Това показват данните на Националния статистически институт.

От съставните дейности по-високо от средното увеличение отбелязва търговията с автомобили и мотоциклети-18.2 процента, а по-ниско - търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали-5.6 процента.

По предварителни данни индексите на нетните приходи от продажби за периода януари - октомври 2007 г. реално нарастват с 4.1 процента в сравнение със същия период на предходната година. Търговията на дребно отчита положителен темп от 6.5 процента,като по-голям ръст се наблюдава при търговията с текстил, облекло и обувки – 10.6%, търговията с фармацевтични и медицински стоки - 8.1%, търговията със стоки за домакинството и битова техника – 7% и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 6.9%.

Отрицателен темп от 2% отбелязва единствено търговията на дребно, извършвана извън магазините, който оказва незначително влияние върху общия индекс. При търговията на едро увеличението е едва 2.1 процента.

През октомври нетните приходи по съпоставими цени нарастват с 2.3 процента спрямо съответния месец на 2006 г. По-висок ръст е отчетен при търговията с автомобили и горива – 10.2%, а търговията на дребно и търговията на едро отбелязват близки положителни темпове - съответно 2.3 и 1%.

От съставните структуроопределящи дейности положителните темпове варират в границите между 7% при търговията с автомобили и мотоциклети и 2.6% при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки. На нивото на септември
остава единствено търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg