С над 8% намалява износа ни за ЕС

603
С над 8% намалява износа ни за ЕС

През периода януари - февруари 2012 г. износът на България за ЕС е намалял с 8.1% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 3.3 млрд. лева, показват данните на НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66.0% от износа за страните - членки на ЕС.

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Словения и Литва. Най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Португалия.

През февруари 2012 г. износът за ЕС намалява с 8.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.6 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - февруари 2012 г. се е увеличил с 6.7% спрямо същия период на предходната година и достига 4.1 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър, Люксембург и Нидерландия. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Малта и Финландия.

През февруари 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 11.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв. по цени CIF.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg