С около 1 млрд. лв. ще подпомагаме пазара на труда

732
С около 1 млрд. лв. ще подпомагаме пазара на труда

С около 1 млрд. лв. социалното министерство ще подпомогне пазара на труда догодина, съобщи министър Тотю Младенов. 250 млн. лв. се предвижда да бъдат осигурени по ОП „Развитие на човешките ресурси", 200 млн. лв. ще се осигурят под формата на активни мерки на пазара на труда и 200 млн. - под формата на пасивни мерки (обезщетения). Останалите 400 млн. лв остават в бизнеса от намаляването на осигурителната вноска с 2 % от 1 януари.

Сред приоритетите на МТСП през 2010 година ще бъде разработването на нова политика по отношение на квалификацията. Министър Младенов цитира данни от доклада на Световната банка, според които 25 % от хората между 15 и 24 години у нас „нито учат, нито работят, нито се квалифицират, нито имат желание за това".

С цел да се подпомогнат младите хора у нас се приема нов пакет краткосрочни мерки. Една от тях е удължаването на срока за получаване на обезщетения да се удължи с 3 месеца, но само за лицата включени в курсове за преквалификация. Тя цели защитата на младежите до 29-годишна възраст. 11.5 млн. лв. са необходимите средства, които ще се осигурят от бюджета и над 25 хил. ще се възползват от нея.

По отношение на проекта „Красива България" МТСП постановява, че средствата не са били изразходвани ефективно и прозрачно. Ведомството ще насочи усилията си към съчетаването няколко мерки - подпомагане на лицата на 4-часова работен ден и продължаване на мярката за работодателите, чиито работници са 4 часа.

Младенов припомни, че бюджетът във фонд „Безработица" за тази година е бил 101 млн.лв., необходими за 56 хил. души. Сега обаче безработните са 110 хил. „Никой в България не може да каже точно кое ще бъде по-добре, защото това не е чиста аритметика", посочи той.

Не е ясно с колко е ощетен НОИ от мярката за намаляване на осигуровките. От друга страна, ако те не се намалят съкращенията ще се увеличат и институтът ще се натовари допълнително." Социалният министър призова работодателите да променят недоверието, което има към тях, че през годините не са използвали разумно намалената вноска. „Ако ние установим, че тази мярка не води до ефективен резултат, аз много се опасявам, че през 2011 година, може драстично да се увеличи осигуритеелната вноска", предупреди Младенов.

По отношение на проверките за производителите на медицински изделия МТСП са подали 50 случая на Прокуратурата, а днес е станало ясно, че са подготвени още 50. „Ние не можем да плащаме на фирми, ощетили държавния бюджет и хората с увреждания" каза Младенов и обобщи, че през последните дни са изплатени чрез Агенцията за социално подпомагане 4 млн и 700 хил. лв и до края на юли са изпълнени ангажиментите на ведомството му.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg