С около 3% поскъпва парното в големите градове

621
С около 3% поскъпва парното в големите градове

През последното тримесечие на годината цената на природния газ, по която "Булгаргаз" продава на крайните потребители ще бъде по-висока с 6.67 на сто и ще бъде 594.37 лева за 1000 куб. метра, без ДДС.

Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание, след като по-рано днес обсъди с ръководството на газовото дружество предложението му за нова цена на синьото гориво от началото на октомври. ДКЕВР определя нова цена на природния газ на всяко тримесечие.

По-рано днес цената беше обсъдена и на консултативен съвет с участието на синдикати, работодатели и бизнес асоциации.

Предложението на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ през четвъртото тримесечие беше за 13.86 на сто. Първоначалното предложение на работната група от ДКЕВР за поскъпване от октомври беше за 8.6 на сто, според което цената на парното трябваше да скочи средно за страната с 5%. С новите разчети поскъпване на парното ще е по-малко.

Най-голямо поскъпване на парното от началото на октомври ще има в Плевен - с 4.77%, съобщи пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Намаление на крайната цена на парното ще има единствено във Велико Търново - с 1.38 на сто, където цената на парното остава най-висока. Непроменена остава цената в Габрово, минимално е поскъпването в Русе - с 0.01 на сто, Варна - 0.1 на сто, Сливен - 0.3 на сто и Перник - 0.72 на сто.

Цената на парното от следващия месец в София ще бъде по-висока с 3.35%, в Пловдив - с 3.75 на сто, във Враца - с .,97 на сто и в Бургас - 2.12 на сто.

Ангел Семерджиев изрази надежда цените да се запазят през целия предстоящ отоплителен сезон. Промените в цените са продиктувани от поскъпването на природния газ през четвъртото тримесечие на годината.

По-рано от "Булгаргаз" изтъкнаха обаче, че малко над 100 млн. лева са вече текущите задължения на топлофикационните дружества към държавната газова компания. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов подчерта, че ако събираемостта е ниска през новия отоплителен сезон дружеството ще изпита затруднения да плаща доставяния природен газ.

От общата сума на моментните текущи задължения на топлофикациите, около 70 млн. лева са на "Топлофикация София", а останалата сума е на останалите топлофикационни дружества в страната. Сметката не включва разсрочените им стари задължения, които се покриват по договорени с газовата компания погасителни планове.

Най-притеснен съм за това, което ще се случи в Шумен, коментира Гогов. По думите му преди новия отоплителен сезон дружеството дължи 18 млн. лева на "Булгаргаз", при средногодишна консумация от около 3 млн. лева. От началото на миналия отоплителен сезон вече не е в сила и договореният погасителен план, припомни той. Затова от "Булгаргаз" подговят съдебен иск към дружеството, като Гогов не изключи да се стигне и до обявяване в несъстоятелност на "Топлофикация-Шумен".

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg