С плосък данък от 10% ще се облагат доходите на физическите лица през 2008 г.

682
С плосък данък от 10% ще се облагат доходите на физическите лица през 2008 г.

С 10 на сто ще бъдат увеличени пенсиите от 1 октомври 2007 г., а осигурителната тежест намалява с 3%. Доходите на физическите лица ще се облагат с плосък данък от 10% през 2008 г., решиха лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС.

На оперативно заседание на правителството в резиденция „Евксиноград” бе обсъдена макрорамката на Бюджет ‘2008, изпълнението на бюджета за т. г. и социално-икономическата политика до края на годината. Целта на предвижданите изменения е стимулиране на инвестиционния и бизнес-климата и паралелно намаление на данъчно-осигурителната тежест на гражданите.

За първи път през последните години управляващото мнозинство увеличава доходите на възрастните хора на два пъти в годината с по 10 на сто. Първото повишение бе от 1 юли т. г.

С намалението на осигурителната тежест с 3% от 1 октомври правителството изпълнява ангажимента си, записан в Закона за държавния бюджет за 2007 г. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изтъкна, че кабинетът държи да привлече в дебата по тази тема и бизнеса и предлага през средващата година осигурителните прагове да се вдигнат поне с 20%, което е решителна стъпка за излизане на светло на голяма част от сивата икономика.

Според министър Димитров с въвеждането на единната ставка от 10 на сто за доходите на физическите лица през 2008 г. управляващата коалиция дава ясен сигнал към чуждестранните инвеститори за просто облагане на доходите на гражданите. Това несъмнено ще стимулира чуждите капитали и ще донесе на страната ни повече работни места и по-високи доходи, каза министърът на икономиката и енергетиката.

Макрорамката на Бюджет ‘2008 предвижда икономически растеж от 6%, инфлация - 3,7 на сто, валутен курс – 1,47 лв. за долар и дефицит по текущата сметка - 17,2%. На тази база очакваните приходи са 24,5 млрд. лв., което е около 42 на сто от брутния вътрешен продукт. Разходите са 23 млрд. лв. Вноската ни в Европейския съюз ще бъде 690 млн. лв., съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски.

Основните приоритети за следващата година са рязко нарастване на капиталовите разходи за модернизиране на инфраструктурата, повишаване на доходите, продължаване на структурните реформи в здравеопазването и образованието.

През следващата година пенсиите ще бъдат индексирани по т. нар. швейцарско правило 50/50 – т. е. 50% от индекса на инфрацията за текущата година и 50% от ръста на осигурителния доход от предходната година.

Работните заплати в бюджетната сфера през 2008 г. за втора поредна година ще бъдат увеличени с до 10%. Предвидена е и възможност за допълнително нарастване на доходите при оптимизиране на административните структури.

Управляващата коалиция реши още да бъде създадена експертна работна група, която до септември да подготви предложения за актуализиране на управленската програма на правителството и да набележи конкретни секторни политики.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg