Съдът не разреши КЗК да използва доказателства за картел между таксиметрови компании

329
Съдът не разреши КЗК да използва доказателства за картел между таксиметрови компании

Софийски апелативен съд не разреши на Комисията за защита на конкуренцията да използва принудително събраните доказателства за наличие на картел между таксиметровите компании. Без необходимите доказателства комисията не би могла да установи, по безспорен начин, наличие на забранено споразумение между участниците на пазара на таксиметровите услуги.

На 25 септември 2007 г., Комисията за защита на конкуренцията образува производство, по самосезиране, във връзка с множество съобщения в медиите за увеличение на цените на таксиметровите слуги на територията на София, припомнят от комисията. Целта на проучването е да установи евентуално извършени нарушения по чл. 9, ал. 1 от ЗЗК, от страна на “Национален съюз на превозвачите” (НСП), София, Асоциация на таксиметровите синдикати в България (АТСБ), София, Независимо национално сдружение на таксиметровите водачи в България – ЕВРОТАКС (ННСТВБЕ), София, което е регионалният софийски клон на Сдружение “Национална федерация на таксиметровите водачи в България” (НФТВБ), София.

В хода на разследването е получено разрешение за претърсване и принудително събиране на доказателства от Софийски градски съд (СГС). На 15 и 16 октомври 2007 г., от офисите на страните са иззети копия от хартиени и електронни документи.

С определение от месец ноември 2007 г., което не подлежи на обжалване, Софийски апелативен съд отменя разрешението за претърсване, издадено от Софийски градски съд.

Анализът на всички останали доказателства показва, че без принудително иззетите документи не са налице достатъчно аргументи, за да се обоснове, по безспорен начин, наличие на забранено споразумение между участниците на разглеждания пазар.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg