Съдът отмени решение за отваряне на депото в Суходол

331
Съдът отмени решение за отваряне на депото в Суходол

Административен съд София - град е отменил решение на директора на РИОСВ - София, с което е разрешено временно съхраняване, предварително третиране, обезвреждане, депониране и транспортиране на отпадъци в депото в квартал Суходол за срок от 3 декември 2007 година до 3 декември 2009 г.

Делото бе образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел "Защита здравето и живота на населението и околната среда" със седалище в квартала.

Съдът е преценил, че за експлоатацията на депото се изисква комплексно разрешително и не е достатъчно само издаването на разрешение по текст от Закона за управление на отпадъците. Освен това е било задължително извършване на оценка за въздействие върху околната среда. Направената през1995 г. ОВОС е невалидна, поради изтеклия й едногодишен срок, информира Би Ти Ви.

Директорът на РИОСВ-София е издал разрешение за посочените дейности, без да ги подложи на ОВОС, което е съществено нарушение на изискванията на закона.

В изводите на съда се посочва, че разрешението е в противоречие с Националната програма за управление на дейностите по отпадъците. В нея се обявява, че депото в Суходол не отговаря на изискванията на европейското законодателство и че то трябва да бъде закрито до 2008 г.

Директорът на РИОСВ-София е длъжен да съобразява издаваните от него административни актове с Националната програма, което в случая не е направил.

Решението на Административния съд може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg