Съдбата на Белене ще се реши днес в Лондон

734
Съдбата на Белене ще се реши днес в Лондон

Днес ще бъде подписан договор с консултанта за АЕЦ „Белене", британската банка HSBC, който ще посочи допустимото оскъпяване на проекта, съобщи премиерът Бойко Борисов.

"Министър Трайков подписва договора с HSBC. И тя след два месеца ще ни каже при какви условия - финансово, икономически, структурирани, каква е нормалната, приемливата ескалация за един подобен проект, каква е цената, защото тя е много важна. И „Белене" ще стане успешен проект, ако продажбата на тока е на цена, която може да продава навън, а не на вътрешния пазар", каза вчера Борисов.

Политическото решение за „Белене" ще бъде взето на 1 юни въз основа на разчетите на британския консултант, коментира днешният руски печат.

„Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон", гласи заглавието на материал по темата, публикуван днес в руския вестник "Комерсант".

Ежедневникът отбелязва, че днес българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков трябва да бъде в Лондон за подпис на договора с британската банка HSBC за разчет на ефективността на проекта.

Политическото решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз основа на заключенията на HSBC, пише изданието.

По повод развитията от миналата седмица "Комерсант" коментира, че българските власти са променили отново позицията си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом", която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала, бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.

Руският ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил вчера енергийният министър да остане ръководител на проекта.

По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има бъдеще, само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави.

След промяната в позицията на българския премиер, пише руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби проекта в България.

По материали на БНР и БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg