Съдействаме на Азербайджан по пътя към интеграцията в европейските структури

332
Съдействаме на Азербайджан по пътя към интеграцията в европейските структури

България е готова да сподели опита си и да съдейства на Азербайджан по пътя на страната към интеграция в европейските и евроатлантическите структури, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински на среща с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджанската република Октай Асадов.

Председателят на Националното събрание и водена от него парламентарна делегация е на двудневно официално посещение в България. Това е първото официално посещение в България на председател на Милли Меджлиса.

На срещата Георги Пирински отбеляза, че България е натрупала богат опит по пътя си към пълноправно членство в Европейския съюз и след това като страна член на съюза. Октай Асадов изрази увереност, че с помощта на страната ни Азербайджан ще премине по-леко през процеса на приемане на европейските стандарти.

Председателят на Народното събрание подчерта изключителната важност на сътрудничеството в регионален план и като пример за такова посочи организацията на Черноморското икономическо сътрудничество и нейното парламентарно измерение, както и ролята на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. По думите му за изграждане на административен капацитет и по инфраструктурни проекти могат да бъдат използвани и инструментите на европейската политика за съседство.

Октай Асадов също открои значението на сътрудничеството в международните организации и допълни, че би се радвал, ако България се присъедини към Организацията за демокрация и икономическо развитие – ГУУАМ.

В изявление за медиите Георги Пирински подчерта, че посещението на председателя на Милли Меджлиса е продължение на интензивен обмен между двата парламента на равнище групи за приятелство и комисии. Този обмен ще продължи и по въпросите, свързани с програмата на Азербайджан за интегриране в европейските и евроатлантическите структури, допълни председателят на Народното събрание. Той отбеляза, че и в икономическата, и в политическата област предстоят важни контакти на двустранно равнище и като примери за това посочи третата сесия на междуправителствената комисия през есента в Пловдив и първата среща на работната група по енергийните въпроси в Баку.

Важно място в разговора бе отделено на регионалното парламентарно сътрудничество. Председателят на Милли Меджлиса привлече вниманието към нови форми, свързани с парламентарното измерение на групата ГУУАМ и формирането на приятели на тази група в Европейския съюз. Споделихме актуалността от развитието на Черноморското икономическо сътрудничество по парламентарна линия, на парламентарните форми на взаимодействие в Югоизточна Европа – в перспектива в Каспийския регион, посочи Георги Пирински в изявлението пред медиите.

Октай Асадов съобщи, че тази година се навършват 90 години от първото заседание на Милли Меджлиса и за участие в тържествата по този повод се очаква в Баку да пристигнат над 30 парламентарни делегации, 17 от които водени от председатели на парламенти. Той отправи покана председателят на Народното събрание заедно с парламентарна делегация да участва в отбелязването на годишнината, която е през юни.

Председателят на Националното събрание на Азербайджанската република се подписа в Почетната книга на Народното събрание и разгледа пленарната зала на българския парламент. Октай Асадов поднесе цветя на паметника на Незнайния воин.

По-късно азербайджанските парламентаристи бяха приети от Президента на Република България Георги Първанов. В програмата са включени също срещи с председателя на Групата за приятелство България – Азербайджан Ремзи Осман и с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg